Business Internaţional

Siemens pierde 17% pe bursa din cauza rezultatelor slabe

18.03.2008, 20:12 30

Actiunile Siemens au scazut cu 17% dupa ce grupul a anuntat ca pe trimestrul in curs profitul va fi cu aproximativ 900 de milioane de euro mai mic din cauza intarzierii si anularilor unor comenzi ale diviziilor de echipamente pentru retele energetice, transport si tehnologie, scrie Bloomberg.
Scaderea de 17% a actiunilor Siemens la bursa din Frankfurt este cea mai mare scadere din ultimii 18 ani. Divizia de echipamente pentru retele energetice va suporta cele mai mari costuri, de aproximativ 600 de milioane de euro. Aproape 200 de milioane de euro vor veni de la divizia de transporturi, in timp ce divizia tehnologica va avea costuri de aproximativ 100 de milioane de euro.
Aceasta situatie vine la o luna dupa ce directorul executiv al companiei germane, Peter Loescher, a declarat ca firma pe care o conduce va atinge tinta de profit pe acest an.
"Va exista o problema de credibilitate in urma acestei situatii", a spus Jochen Klusman, analist la BHF Bank.
Actiunile Siemens au coborat cu aproape 15,17 euro, pana la valoarea de 65,28 euro pe actiune la bursa din Frankfurt, scazand valoarea de piata a concernului cu aproximativ 10 miliarde de euro.
In luna noiembrie a anului trecut, Loescher a afirmat ca o schimbare in ce priveste Siemens ar fi o sarcina "grea" careia i-ar trebui ani de zile pentru a fi indeplinita si ca pe parcurs vor exista "trimestre dezamagitoare". Costurile acestui prim trimestru vor ingloba marea parte a problemelor financiare, excluzand costurile legate de reducerea locurilor de munca.
Compania a mentinut tintele de profit pana in anul 2010 si a anuntat ca va face "progrese clare" in anul urmator. Siemens si-a propus sa creasca anul acesta rata vanzarilor pentru a fi de cel putin doua ori mai rapida decat ritmul cresterii economice si sa aiba o rata a cresterii profitului de doua ori mai mare decat cea a veniturilor. Anul fiscal al Siemens s-a incheiat in luna septembrie.
Compania germana, ale carei produse acopera o plaja vasta, de la becuri la turbine eoliene, ar fi trebuit sa aiba un profit de 1,15 miliarde de euro in primul trimestru, conform estimarilor analistilor.
Divizia de transport a Siemens a fost si ea afectata de intarzierile livrarii unui tren magnetic produs in China, dar si de costurile pentru reparatia tramvaielor Combino, folosite in orase ca Amsterdam si Melbourne.
Loescher, care a preluat conducerea Siemens in luna iulie a anului trecut, a inceput sa reorganizeze intreaga companie in jurul a trei divizii principale: energetica, industriala si medicala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO