Business Internaţional

Six Continents respinge oferta dupa oferta

28.03.2003, 00:00 14

Six Continents Plc, compania britanica hoteliera ce s-a opus unei oferte ostile depuse luna aceasta, a respins o alta oferta, in valoare de 2,8 miliarde de lire sterline (4,4 miliarde de dolari) lansata de o firma necunoscuta pentru divizia de baruri Mitchells & Butlers, informeaza Financial Times.
Oferta nu a fost "suficient de atractiva", a anuntat Six Continents, proprietara a hotelurilor InterContinental si Crowne Plaza si a barurilor All Bar One.
Compania, cu sediul la Londra, ce detine 3.330 hoteluri, 2000 de baruri si are o valoare de piata de 5,4 miliarde de lire sterline, intentioneaza sa separe divizia de baruri luna viitoare. Actionarii companiei au respins o oferta in valoare de 7 miliarde de lire sterline pentru intreaga companie, oferta depusa de intreprinzatorul britanic Hugh Osmond. Planul de separare a diviziei de baruri ar putea declansa o adevarata batalie de oferte lansate de firme cum ar fi Kohlberg Kravis Roberts & Co., au remarcat investitorii.
"Aceasta arata ca exista mai multe firme interesate," a declarat David Liston, analist in cadrul Gerrard Ltd.
Valoarea actiunilor companiei Six Continents a crescut cu un penny, sau 0,2%, pana la 622,5p pe bursa londoneza. Actiunile au inregistrat o crestere de 12% din data de 18 februarie, cu o zi inainte ca Osmond sa anunte ca ar putea depune o oferta. Cresterea a fost determinata de speculatiile cu privire la un potential succes al ofertei.
Six Continents detine peste 500.000 de camere in hoteluri cum ar fi cele apartinand lantului hotelier Holiday Inn. Diviziile de hoteluri si statiuni ale companiei au generat venituri in valoare de 1,53 miliarde de lire sterline in anul fiscal 2002. Din punct de vedere al numarului de camere detinute Six Continents se afla pe pozitia a doua, dupa Cendant Corp, ce include hotelurile Ramada.
KKR analizeaza in prezent oportunitatea depunerii unei oferte pentru Six Continents, a declarat luna trecuta o sursa familiara cu planurile companiei. CVC Capital Partners a declarat ca a purtat discutii cu alte firme private si unii operatori hotelieri cu privire la constituirea unui grup in vederea depunerii unei oferte.
Strateghic Hotel Capital, ce detine hoteluri in valoare de 2,5 miliarde de dolari, a declarat ca ar putea lansa o oferta pentru lantul InterContinental. Hilton Group Plc a angajat Deustche Bank AG si UBS Warburg drept consultanti in vederea unei posibile oferte pentru activele Six Continents.
Totusi, apetitul operatorilor hotelieri pentru activele Six Continents ar putea scadea din cauza razboiului din Irak si scaderii increderii consumatorilor.
Investitorii exercita deja presiuni asupra companiilor hoteliere si de turism in sensul reducerii costurilor. Castigurile Six Continents au scazut cu 24% in a doua jumatate a anului trecut.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO