Business Internaţional

Societe Generale riscă să devină o ţintă de preluare - parlamentar francez

Societe Generale riscă să devină o ţintă de preluare - parlamentar francez

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

14.09.2011, 14:31 2062

Societe Generale, care a pierdut în această lună peste un sfert din capitalizarea de piaţă, riscă să devină o ţintă de preluare pentru o bancă străină, a declarat miercuri un parlamentar francez, transmite Bloomberg.

"Ne îndreptăm spre o tentativă de preluare a Societe Generale de către o bancă străină, la un preţ bun", a afirmat Jean-Pierre Balligand, parlamentar socialist, membru în comitetul pentru finanţe din Adunarea Naţională.

O astfel de preluare ar profita de criza din zona euro, ceea ce nu este bine pentru Franţa, a spus Balligand.

Remarcile sale scot în evidenţă îngrijorările politicienilor francezi legate de independenţa băncilor mari din ţară, în contextul crizei datoriilor suverane din zona euro care le-a redus capacitatea de a obţine finanţare.

Acţiunile băncilor franceze mari au scăzut puternic în acest an, din cauza temerilor provocate de deţinerile de obligaţiuni suverane ale Greciei, Portugaliei, Irlandei, Italiei şi Spaniei, dar şi a reticenţelor pieţelor monetare de a le finanţa.

Moody's a retrogradat miercuri, cu o treaptă, ratingurile pentru datorii pe termen lung şi depozite ale Societe Generale şi Credit Agricole, la "Aa3", respectiv "Aa2".

Calificativul "Aa2" al BNP Paribas a fost menţinut sub supraveghere, pentru o posibilă revizuire în scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO