Business Internaţional

Solutii pentru somaj: Polonia face autostrazi, Romania sustine fabricile moarte

05.07.2001, 00:00 36



In multe tari din Europa Centrala si de Est, rata somajului depaseste 10% si este in crestere. Progresul economic nu a rezolvat problema si cursa pentru reducerea somajului se intensifica, dar fiecare stat din regiune are un mod propriu de actiune.

Polonezii si slovacii construiesc autostrazi pentru a crea noi locuri de munca. Cehii au evitat privatizarea marilor companii de stat pentru a mentine angajatii, in timp ce Ucraina si Romania sustin in continuare intreprinderile neperformante pentru a nu provoca conflicte sociale.

Dar, in final, nici una dintre aceste masuri nu a functionat, iar batalia pentru diminuarea numarului de someri ramane una dintre problemele esentiale ale economiilor din zona, comenteaza in ultimul sau numar publicatia economica Business Central Europe.

Cu adevarat ingrijorator nu este faptul ca rata somajului este mare, ci ca va ramane ridicata, cel putin in urmatorul deceniu, daca nu se va face un efort serios pentru remedierea situatiei, afirma analistii.

Statisticile par sa se inrautateasca mai degraba decat sa se imbunatateasca. In cea mai mare parte a Europei Centrale si de Est, peste zece procente din populatia activa nu are un loc de munca, iar in unele state indicatorul este aproape dublu.

Polonia, Slovacia si o buna parte a Balcanilor se indreapta spre un somaj de 20%, iar economistii mai pesimisti spun ca doar jumatate dintre someri vor mai fi angajati vreodata.

ai asta nu e destul, deoarece problema este chiar mai grava, pentru ca statisticile nu evidentiaza numarul total de oameni care au parasit definitiv "campul muncii".

In toate statele din regiune, numarul de angajati este cu mult mai mic decat in perioada comunista. In Ungaria, de exemplu, multi salariati s-au pensionat mai devreme si s-au mutat la tara, la inceputul deceniului trecut, cand un val de falimente a ravasit companiile ungare. In prezent, in Ungaria, numarul de angajati reprezinta doar 40% din numarul total al salariatilor din 1990.

Cauzele principale ale acestei probleme nu sunt greu de identificat. Economia statelor comunistre se baza foarte mult pe industrie, iar companiile ce activau in acest sector aveau o organizare defectuoasa, un numar mult prea mare de angajati si produceau marfuri nevandabile.

Astfel ca foarte putine din acestea au putut supravietui fara probleme trecerii la economia de piata. ai, in timp ce statele dezvoltate au creat locuri de munca in sectorul serviciilor pentru a atrage somerii din industrie, statele est-europene nu au facut nimic in acest sens, pentru a aduce nivelul somajului la nivelul anilor '80.

Aceste lucruri sunt binecunoscute, nu numai de economisti, ci si de publicul larg.

Cu toate acestea, mai raman si unele intrebari, care deocamdata nu au un raspuns clar. In primul rand, daca disponibilizarile din sectorul industrial s-au terminat si daca exista sanse ca somajul sa scada, chiar daca se vor mai inchide fabrici.

In al doilea rand, de unde vor proveni noile locuri de munca, avand in vedere ca firmele din era post-comunista au nevoie de mult mai putin salariati decat imensii lor predecesori.

ai ultima, dar nu cea din urma, intrebare: daca regiunea poate asigura o pregatire adecvata pentru a facilita angajarea absolventilor si daca o poate face suficient de repede, pentru a nu largi si mai mult distanta fata de statele occidentale.

Raspunsurile la aceste intrebari nu sunt prea incurajatoare, iar rata somajului va ramane in continuare ridicata, peste 10%, chiar si in cazul Cehiei sau Ungariei, in care numarul de someri este deocamdata scazut.

Mai exista si alte probleme: cresterea productiei industriale trebuie sa se faca in paralel cu majorarea profitabilitatii - adica alte concedieri - si cresterea numarului de oameni care beneficiaza de ajutoare sociale, comparativ cu numarul de salariati care ii sustin.

Dupa atatea probleme, care ar fi solutiile? O prima sursa de locuri de munca ar fi investitiile straine "de la zero". Spre deosebire de preluarea unor firme de stat de catre investitorii straini, care contribuie la cresterea somajului, dupa serii de concedieri, firmele nou-infiintate creeaza rapid locuri de munca.

O alta modalitate de reducere a ratei somajului, cea mai importanta, este incurajarea intreprinderilor mici si mijliocii, care angajeaza in prezent, jumatate din forta de munca a regiunii.

De asemenea, sustinerea sectorului serviciilor ar putea conduce la diminaurea numarului de someri, iar Statele din Europa Centrala si de Est trebuie sa schimbe si sistemul educational, pentru ca absolventii sa-si poata gasi usor slujbe in domeniul serviciilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO