Business Internaţional

Sondaj ONU: Două treimi dintre refugiaţii ucraineni nu vor să se întoarcă prea curând în Ucraina

Sondaj ONU: Două treimi dintre refugiaţii ucraineni nu...

Autor: Petru Mazilu

13.07.2022, 13:24 151

Două treimi dintre refugiaţii ucraineni nu vor să se întoarcă în Ucraina până când ţara nu va fi din nou sigură, anunţă ONU, potrivit Reuters.

Se estimează că aproximativ două treimi dintre refugiaţii din Ucraina vor rămâne în ţările gazdă până când ostilităţile se vor termina şi situaţia de securitate se va îmbunătăţi, potrivit unui sondaj realizat de agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR.

Majoritatea refugiaţilor din Ucraina, în principal femei şi copii, speră să se întoarcă acasă în cele din urmă, potrivit sondajului realizat în rândul a aproximativ 4.900 de persoane din Ucraina care trăiesc în prezent în Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Polonia, România şi Slovacia. Sondajul a fost realizat între jumătatea lunii mai şi jumătatea lunii iunie.

UNHCR spune că mai mult de 5,6 milioane de refugiaţi sunt înregistraţi în prezent în Europa. Potrivit statisticilor, aproape 8,8 milioane de persoane au ieşit din Ucraina şi aproape 3,3 milioane au revenit în ţară de la începutul războiului, pe 24 februarie.

„Ei sunt nerăbdători să se reunească cu prietenii şi familia şi sunt îngrijoraţi pentru cei care au rămas în urmă. Cei mai mulţi vor să aştepte până când ostilităţile se vor fi liniştit", se arată în raportul publicat miercuri.

Dintre cei care doresc să se întoarcă, 40% plănuiesc să facă acest lucru în următoarea lună, a precizat UNHCR. Cei mai mulţi sunt din capitala Kiev şi din zonele din vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO