Business Internaţional

Sony Corp, pe cale să îşi vândă divizia care deţine catalogul muzical al trupei The Beatles

Sony Corp, pe cale să îşi vândă divizia care deţine...

Autor: Florin Badescu

24.12.2014, 15:48 241

Această divizie, pe care o deţine în coproprietate cu fondul care administrează averea cântăreţului Michael Jackson, a fost estimată la o sumă cuprinsă între 1,5 miliarde şi 2 miliarde de dolari, precizează WSJ, citat de Reuters.

Nu se ştie deocamdată dacă grupul Sony îşi va vinde participaţia pe care o deţine în această divizie sau dacă întreaga divizie Sony/ATV Music Publishing va fi scoasă la vânzare, a adăugat aceeaşi publicaţie americană.

Documentele din e-mailurile care au fost publicate recent pe internet nu indică nici preţul pe care grupul Sony şi-ar dori să îl obţină, nici data la care ar putea avea loc tranzacţia.

Într-un e-mail din 3 octombrie, potrivit Bloomberg, directorul financiar al grupului Sony, Kenichiro Yoshida, şi-a avertizat colegii din grup în legătură cu o serie de probleme care există în industria muzicală, spunând despre aceasta că "are un capital şi o structură de guvernare mai degrabă complexe" şi că "este influenţată de orientarea pieţei spre streaming".

Potrivit publicaţiei americane The Hollywood Reporter, Sony/ ATV Music Publishing este un joint-venture cu structura 50%-50% între Sony Corp. şi fondul care administrează averea cântăreţului Michael Jackson. În plus, aceşti doi parteneri deţin împreună 39,8% - 29,8 puncte procentuale (Sony) şi 10 puncte procentuale (fondul Michael Jackson) din casa de discuri EMI Music Publishing, prin intermediul unui consorţiu înfiinţat de Rob Wiesenthal, directorul financiar al Sony Corp. of America. Acel consorţiu, din care face parte, printre alţii, şi David Geffen, a plătit 2,2 miliarde de dolari în iunie 2012 pentru catalogul muzical al casei EMI.

Cataloagele muzicale deţinute de Sony/ATV şi EMI includ veritabile "bijuterii" muzicale, precum discografia trupei The Beatles şi cea a celebrei case de discuri Motown. Sony/ATV obţine doar ea singură venituri de 510 milioane de dolari, alături de alte 115 milioane de dolari din administrarea catalogului muzical al EMI, care generează la rândul ei, pe cont propriu, venituri de 725 milioane de dolari.

Sony trece în această perioadă printr-un scandal uriaş după publicarea pe internet a unor documente secrete de către piraţii cibernetici, care au expus în acest fel o serie de discuţii private şi deloc măgulitoare la adresa unor vedete din industria de divertisment, ce au fost purtate între mai mulţi manageri ai grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO