Business Internaţional

Spionajul industrial, o metoda din ce in ce mai folosita

21.06.2005, 14:36 50

O investigatie efectuata de politia israeliana in råndul unor companii suspectate de folosirea unui virus informatic in scopul de a-si spiona rivalii a aruncat o noua lumina asupra domeniului obscur al spionajului industrial, scrie BBC News.

Lockheed Martin, gigantul american din domeniul apararii, si-a dat in judecata rivalii de la Boeing in anul 2003, acuzånd uzul unor tactici de spionaj industrial in lupta pentru contractele cu Fortele Aeriene. Reprezentantii Lockheed Martin au declarat ca Boeing ar fi intrat in posesia a mii de documente confidentiale cu privire la suma de doua miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) licitata pentru programul militar legat de rachete in 1998. Ca urmare, Pentagonul a sistat contributia Boeing la programul de rachete si a revocat contracte in valoare de un miliard de dolari (810 milioane de euro) cu producatorul american. Interdictia a fost ridicata numai luna aceasta, cånd cele doua companii au anuntat ca vor lasa in urma rivalitatile si vor forma un joint-venture.

In 2004, lantul britanic Marks & Spencer a facut public faptul ca investiga ceea ce parea a fi o tentativa de spionaj asupra convorbirilor efectuate de pe telefonul mobil al CEO-ului Stuart Rose. Compania a confirmat faptul ca o persoana straina incercase sa acceseze listarea convorbirilor lui Rose din cadrul retelei de telefonie mobila O2. Rose a observat o neregularitate in momentul in care O2 i-a cerut un cod de securitate pe care nu el il instalase. Problema a aparut exact in perioada in care pentru preluarea Marks & Spencer se ducea o aspra batalie.

Legaturile diplomatice intre Suedia si Rusia s-au deteriorat in anul 2002, ca urmare a unor acuzatii de spionaj in cadrul companiilor de telefonie Swedish si Ericsson. Doi diplomati rusi au fost expulzati dupa ce politia suedeza a arestat trei persoane sub suspiciunea ca ar fi predat documente confidentiale ale companiei catre un contact din Rusia. Oficialii sovietici au reactionat, expulzånd si ei doi diplomati suedezi. Desi cunoscuta in domeniul telefoniei mobile, Ericsson a fost si unul dintre producatorii-cheie a tehnologiei folosite pentru aeronava de lupta anglo-suedeza Gripen. Totusi, se pare ca documentele preluate de rusi nu au legatura cu proiectele militare.

Producatorul american Procter & Gamble a fost de acord sa ajunga la o intelegere in afara tribunalului cu grupul rival anglo-olandez Unilever, cu privire la anumite acuzatii de spionaj industrial in 2001. Se pare ca reprezentantii Procter & Gamble, companie care detine marci precum cele ale detergentilor Ariel si Daz dar si samponul Pantene, au cautat prin cosurile de gunoi ale Unilever, in cautare de informatii cu privire la activitatea comerciala a rivalilor. Unilever are in portofoliul sau sampoanele Organics si Sunsilk. Conducerea Procter & Gamble a admis ca a incercat sa isi spioneze rivalii cu privire la produsele de ingrijire a parului.

La apogeul razboiului rece, in 1968, o aeronava supersonica de pasageri

s-a inaltat pe cerul Uniunii Sovietice cu putin timp inaintea primului zbor al Concorde-ului. Ill-fated Tu-144, care a fost rapid numit Concodski in Vest, avea puncte de asemanare remarcabile cu aeronava rivala construita de britanici si francezi.

Potrivit unor documente scoase din Rusia de catre ofiterul KGB Vasili Mitrokin, un spion cu numele de cod a??Asula?? furase mii de pagini de specificatii tehnice cu privire la Concorde. Uniunea Sovietica isi cåstigase astfel o runda impotriva rivalei SUA in Razboiul Rece, insa marile planuri ale rusilor cu privire la viitorul comercial al lui Concordski s-au naruit in anul 1973, dupa ce o astfel de nava s-a prabusit la Show-ul Aerian de la Paris, ucigånd 13 oameni. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO