Business Internaţional

Spionii germani se luptă să ţină Huawei departe de reţeaua 5G a ţării

Spionii germani se luptă să ţină Huawei departe de...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.03.2019, 07:23 1990

Aripa dură a guvernului cancelarului german Angela Merkel se luptă pentru a obţine puterea de a ţine compania chineză Huawei Technologies departe de reţeaua mobilă 5G a Germaniei, scrie Bloomberg.

Unii experţi în securitate cibernetică sunt îngrijoraţi că Huawei ar putea ajuta China să fure secrete de la companiile germane sau chiar de la stat şi fac presiuni pentru intro­du­cerea de criterii mai stricte privind furnizorii de echi­pa­mente înainte ca guvernul să înceapă să emită licenţe 5G, spun surse apropiate discuţiilor de la Berlin. Guvernul ar trebui să înceapă să elibereze licenţe peste două săptămâni. 

În timp ce cabinetul german a decis că o interdicţie directă aplicată Huawei ar fi legal imposibilă, oficiali din administraţie cer instrumente care să le permită să blocheze folosirea echipamentului companiei. Ministerul de interne, cel de externe şi serviciile secrete germane se contrează cu ministerul economiei şi grupurile de lobby din industria telecomunicaţiilor, care au avertizat că înlăturarea Huawei ar întârzia cu mai mulţi ani implementarea reţelei 5G şi ar costa ţara miliarde de euro.

Ministrul economiei Peter Altmaier a spus că nicio restricţie nu poate implica luarea la ţintă a unei companii specifice, ci soluţia va trebui să implice standarde de securitate aplicabile tuturor posibililor furnizori de servicii.

Huawei a devenit un mediu conductor al tensiunilor dintre SUA şi Europa privind politicile comerciale şi de se­cu­ri­tate în condiţiile în care Washingtonul ameninţă cu re­presalii împotriva oricărui guvern care-i permite furnizorului chinez de echipamente să participe la reţelele de date extrem de rapide.

Şeful serviciului de informaţii externe al Marii Britanii a declarat luna trecută că o interdicţie totală aplicată Huawei poate reprezenta un exces, iar vicepremierul italian a declarat că serviciile de informaţii ale ţării sale nu au găsit nicio pro­blemă de securitate în ceea ce-i priveşte pe chinezi. Directorii exe­cutivi europeni din telecomunicaţii, prezenţi la o con­ferinţă în Barcelona, Spania, s-au coalizat săptămâna trecută în încercarea de a evitea orice interdicţie împotriva Huawei.

Cu toate acestea, oficialii responsabili cu securitatea din Germania sunt mult mai receptivi la preocupările Washingtonului.

Eforturile lor se concentrează acum pe un catalog de criterii de securitate pe care echipamentul 5G trebuie să le îndeplinească pentru a fi certificat de Oficiul Federal pentru Siguranţa Informaţiilor din Germania (BSI). În Marea Britanie este în curs un proces de certificare similar. Guvernul german intenţionează să-şi publice principiile înainte de 19 martie, când este programată să înceapă licitaţia pentru frecvenţele mobile 5G.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO