Business Internaţional

Statele roşii: Povestea de dragoste dintre Ţara lui Trump şi investiţiile chineze

Statele roşii: Povestea de dragoste dintre Ţara lui...

Autor: Catalina Apostoiu

08.01.2020, 22:45 272

„Investiţiile chineze readuc parte din locurile de muncă pierdute în unele părţi ale statelor cu probleme.“

Statele americane care-l susţin pe preşedintele american recurg la chinezi pentru a-şi revitaliza industriile, potrivit Nikkei.

Peste 90 de oraşe americane au luptat să atragă investiţia recent inaugurată de compania chineză Risever în Arkansas. Fabrica acesteia va furniza componente către giganţi din construcţii, în condiţiile în care regiunile rurale şi dezindustrializate din SUA se luptă să atragă capital străin pentru a inversa deceniile de declin. În afară de Risever, Arkansas mai are şapte investiţii chinezeşti în desfăşurare. Şi alte state din sud găzduiesc în prezent fabrici chinezeşti.

Acestea sunt state vitale pentru Partidul Republican, locuri care au îmbrăţişat retorica antiglobalistă, naţionalistă a lui Tump. În pofida războiului comercial purtat de Trump, însă, multe dintre statele care l-au susţinut pe Trump în 2016 au absorbit masiv investiţii chineze. Dependenţa acestora de banii din China subliniază cât de strânse sunt legăturile dintre cele mai mari două economii ale lumii şi felul în care dorinţa preşedintelui de a inversa decenii de dezechilibre comerciale l-ar putea aduce pe acesta în conflict cu propria bază înaintea alegerilor din noiembrie.

„Din acest motiv, Trump nu-şi poate permite să escaladeze războiul comercial“, arată Gary Hufbauer, de la Peterson Institute for International Economics.

Pierderile masive de locuri de muncă din aceste state au reprezentat probabil un factor în ascensiunea lui Trump. Spre deosebire de Trump însă, state ca Arkansas au văzut în China un potenţial salvator. „Investiţiile chineze readuc parte din locurile de muncă pierdute în unele părţi ale statelor cu probleme“, arată un oficial al statului Arkansas.

Statele Unite au primit investiţii chineze de peste 180 miliarde de dolari în perioada ianuarie 2005-iunie 2019. Însă volumul acestora a scăzut după 2016, investiţiile pe 2019 atingând numai 5 mld. $, faţă de 9,7 mld. $ în 2018 şi 24,6 mld. $ în 2017.

Dincolo de Arkansas, războiul comercial a afectat volumul exporturilor multor state americane. Numai 14 state şi-au crescut exporturile către China în 2018 faţă de 2017.

Dacă daunele economice vor fi suficiente pentru a schimba poziţia alegătorilor care susţin alte aspecte ale agendei lui Trump nu este clar. Alegerile de mijloc de mandat sugerează că acest lucru este posibil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO