Business Internaţional

Statele Unite cer explicaţii despre "fantomele" din Piaţa Tiananmen , unde ar fi murit mii de oameni. China respinge „criticile gratuite”

Statele Unite cer explicaţii despre "fantomele" din...

Autor: Mihai Draghici

04.06.2018, 22:06 152

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a îndemnat China să ofere clarificări despre "fantomele" rămase în urma protestelor prodemocratice produse în iunie 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing, dar Administraţia chineză a respins "criticile gratuite" ale Washingtonului

Autorităţile comuniste de la Beijing au folosit forţa militară, inclusiv tancuri, pentru reprimarea protestelor desfăşurate pe 4 iunie 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing, dar bilanţul victimelor nu a fost anunţat public, subiectul fiind interzis în dezbaterile din China. Potrivit estimărilor organizaţiilor pentru drepturile omului, bilanţul a fost de sute sau chiar mii de morţi.

Într-un comunicat, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a comemorat "pierderea tragică a vieţilor nevinovate". "După cum spune disidentul Liu Xiaobo în discursul rostit la primirea Premiului Nobel pentru Pace, în 2010, citit în lipsă, «fantomele evenimentelor din 4 iunie 1989 nu sunt încă lăsate să se odihnească în pace». Ne alăturăm apelurilor comunităţii internaţionale şi îndemnăm Administraţia din China să prezinte un raport public complet despre persoanele ucise, deţinute ori date dispărute în urma acestor evenimente", a declarat Mike Pompeo, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO