Business Internaţional

Steaua va avea de înfruntat în Liga Campionilor o echipă de 26 de ori mai valoroasă pe hârtie. Care este istoria Manchester City, una dintre cele mai cunoscute echipe britanice

Steaua va avea de înfruntat în Liga Campionilor o...

Autor: Ştefan Stan

05.08.2016, 17:07 1176

Steaua Bucureşti va juca pe teren propriu, marţi, 16 august, pe Arena Naţională, primul meci cu Manchester City, în play-off-ul Ligii Campionilor, în timp ce manşa secundă va avea loc pe stadionul Etihad, din Manchester, pe 24 august.

Manchester City are o valoare totală de piaţă de 561,5 milioane de euro, potrivit transfermarkt, comparativ cu Steaua, care are o valoare de piaţă de numai 21,55 mil de euro, de 26 de ori mai puţin.

Sergio Agüero şi Kevin De Bruyne sunt cei mai valoroşi jucători ai clubului englelz, cu o valoare de piaţă de 60 de milioane de dolari fiecare. Prin comparaţie, cel mai valoros jucător al Stelei este Nicolae Stanciu, cu o valoare de 3,5 milioane de dolari.

La finalul anului trecut, un consorţiu de investitori chinezi a achiziţionat un pachet de 13% din compania-mamă a Manchester City în schimbul a 400 mil. dolari, aceeaşi sumă cu care proprietarul clubului britanic de fotbal, un şeic miliardar din Abu Dhabi, a cumpărat clubul în 2008, relatează Deutsche Welle.

Investitorii chinezi CITIC şi compania de stat China Media Capital (CMC) au confirmat tranzacţia, care plasează valoarea companiei-mamă a echipei din Premier League la 3 mld. dolari. Cu numai şapte ani în urmă, un şeic din Abu Dhabi, Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, a achiziţionat Manchester City şi l-a transformat în businessul de astăzi, ce include echipe în New York, Melbourne şi Yokohama.

Manchester City Footbal Club a luat fiinţă în anul 1880 sub numele St. Mark's West Gorton la iniţiativa membrilor bisericii St. Mark's Church of England din Manchester.

La 16 aprilie 1894, devine Manchester City Football Club, fiind companie înregistrată.

Cea mai de succes perioadă a clubului a fost la finalul anilor 1960 şi începutul anilor 1970, când a câştigat campionatul, Cupa Angliei şi Cupa Cupelor, toate trofeele sub conducerea antrenorilor Joe Mercer şi Malcolm Allison. Din echipă făceau parte între alţii Colin Bell, Mike Summerbee şi Francis Lee.

De la Cupa Ligii câştigată în 1976, clubul nu a mai obţinut niciun trofeu important. Mai mult, declinul clubului a consemnat şi două retrogradări din primul eşalon în anii 1990, în sezonul 1998-99 ajungând până în al treilea eşalon al fotbalului englez, pentru prima dată în istoria clubului.

Din 2003, echipa evoluează pe Stadionul City of Manchester, arenă cu o capacitate de 47.826 de locuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO