Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Ioana Nita

10.12.2012, 00:01 64

Islanda a surprins prin revenirea sa după una dintre cele mai severe crize economice şi financiare din Europa. În trimestrul trei, economia statului insular a crescut puternic, cu 3,5% faţă de trimestrul anterior, susţinută în principal de exporturi, potrivit datelor Institutului de Statistică al ţării preluate de La Tribune. Islanda sfidează Europa cu creşteri economice record înregistrate după anul 2009, când PIB-ul a scăzut cu 6,6%.

Cu toate că se confruntă cu probleme interne în industria pescuitului, autorităţile islandeze se aşteaptă ca economia ţării să avanseze pe ansamblul acestui an cu 2,5%, conform estimărilor băncii centrale a Islandei. Lipsită de sprijinul sectorului bancar privat, care a fost nimicit de criza subprime din 2008, Islanda a beneficiat în principal de devalorizarea de aproximativ 70% a monedei naţionale, coroana islandeză, moneda slabă stimulând creşterea exporturilor. În trimestrul al treilea exporturile Islandei au crescut cu 5,3%, iar importurile s-au redus cu 5,8%.

Relansarea economiei i-a permis ţării să îşi redreseze finanţele publice. Deficitul bugetar ar trebui să ajungă la echilibru anul viitor după ce indicatorul s-a situat la 13,5% din PIB în 2008, iar şomajul ar trebui să scadă de la 8% în 2010 la 5%. În plus, împrumutul luat de la FMI, de 2,1 miliarde euro, a putut fi rambursat în avans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO