Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

05.06.2012, 00:00 52

Guvernul portughez a anunţat luni că va injecta până la 6,65 miliarde euro în trei mari bănci locale în încercarea de a consolida sectorul bancar, care se confruntă cu o creştere puternică a creditelor neperformante, potrivit Wall Street Journal. Ministrul finanţelor de la Lisabona va face injecţii de 1,65 miliarde euro la banca de stat Caixa Geral de Depositos, 1,5 miliarde euro la Banco BPI, respectiv 3,5 miliarde euro la Banco Comercial Portugues (BCP), potrivit unui comunicat preluat de Wall Street Journal.

Băncile centrale ale economiilor emergente au vândut în ultima perioadă euro pentru a-şi sprijini propriile monede, contribuind astfel la declinul puternic al monedei unice în raport cu dolarul, potrivit unor traderi şi analişti citaţi de Financial Times. Moneda euro a pierdut în luna mai aproape 7% în raport cu dolarul, cea mai abruptă scădere din septembrie, cauzată de temerile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro.

Băncile au înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut cea mai puternică restrângere a creditării internaţionale către companii, guverne şi alte instituţii de credit de la finele anului 2008, când pieţele erau măturate de furtuna care a urmat falimentului Lehman Brothers. Băncile din zona euro sunt în frunte, înregistrând cele mai ample scăderi ale creditării transfrontaliere, potrivit datelor prezentate de Banca Reglementelor Internaţionale, preluate de Bloomberg. Instituţiile de credit şi-au redus activele transfrontaliere cu 799 miliarde de dolari, sau 2,5%, în ultimele trei luni ale anului trecut.

Site-ul de microblogging Twitter anticipează că va genera în 2014 venituri de cel puţin un miliard de dolari, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate companiei, indicând că serviciul de microblogging va creşte de aproape două ori mai repede decât anticipează în prezent analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO