Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a declarat că Uniunea Europeană îşi va folosi autoritatea pentru a se asigura că Ungaria respectă legislaţia UE, notează site-ul portfolio.hu. Barroso a subliniat că unele legi introduse recent de guvern ar putea încălca legislaţia şi principiile europene. Comentariile lui vin în contextul în care guvernul ungar de centru dreapta a adoptat mai multe legi care limitează independenţa băncii centrale şi îi întăresc controlul asupra mass-media şi sistemului judiciar.

Exporturile Bulgariei vor totaliza probabil la 20 de miliarde de euro anul acesta, comparativ cu 12 miliarde de euro în 2009, a declarat ministrul economiei, energiei şi turismului Traicho Traikov, citat de agenţia Novinite. "Chiar şi cele mai îndrăzneţe planuri de afaceri pot fi realizate în Bulgaria", a afirmat oficialul, care a menţionat că anul trecut Bulgaria a înregistrat creşteri substanţiale în industria procesatoare, în electronică, inginerie şi industria farma.

Cheltuielile de consum din ţările UE în tranziţie, Belarus, Bulgaria, Cehia, Georgia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Ucraina, vor creşte anual cu 95 de miliarde de dolari cumulat până în 2016, potrivit unui studiu realizat de MasterCard Worldwide. "Consumatorii din pieţele emergente vor avea o influenţă mult mai mare asupra creşterilor din economia globală în următorii cinci ani, ceea ce reprezintă o schimbare majoră în consum, de la Vest către Est", se arată într-un comunicat al MasterCard.

Preţurile băuturilor alcoolice vor creşte în această vară în restaurantele şi barurile poloneze din cauza Campionatului European de Fotbal, găzduit anul acesta de Polonia şi Ucraina, scrie Warsaw Business Journal. Presa poloneză anticipează că aproximativ 800.000 de fani ai fotbalului vor vizita Polonia în timpul evenimentului, care va dura trei săptămâni, înjectând în economie cel puţin 180 de milioane de euro. "Ne aşteptăm ca preţurile să urce cu 15", se arată într-un comunicat al Grupa Kosciuszko, proprietarul mai multor lanţuri de restaurante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO