Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2012, 00:01 72

Investiţiile directe străine din Bulgaria au scăzut cu 75% în ianuarie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor preliminare ale băncii centrale, preluate de Novinite. Companiile străine au investit în total 44,2 milioane de euro în prima lună a anului, volum echivalent cu 0,1% din PIB-ul naţional. În ianuarie 2011, investiţiile s-au situat la 186,1 milioane euro, sau 0,5% din PIB.

Preţurile caselor de vacanţă din Bulgaria s-au redus cu 50% comparativ cu maximul atins în 2008, scrie Nivinite, care menţionează că "vânătorii" de astfel de locuinţe preferă în general proprietăţi în oraşul de litoral Varna sau în Burgas. Un număr mare de tranzacţii s-a înregistrat în special în staţiunile litorale sudice şi în Sunny Beach, cel mai mare centru turistic litoral. Piaţa de profil este dominată de investitori ruşi.

Ucraina discută cu Fondul Monetar Internaţional restructurarea datoriei de 3,1 miliarde dolari acumulată de stat în urma programului de finanţate derulat în 2008-2009, a declarat viceministrul ucrainean al economiei Vadim Kopylov, citat de Ria Novosti. "Discutăm cu FMI despre posibilitatea restructurării datoriilor care ajung la scadenţă anul acesta", a afirmat Kopylov. Ucraina are dificultăţi în a-şi administra datoria străină după ce a eşuat în a obţine din partea Rusiei preţuri mai mici la gaze naturale. O înţelegere din 2009 obligă Kievul să plătească pentru combustibilul rusesc preţuri mai mari decât cele cerute altor ţări europene.

Compania naţională de căi ferate din Polonia intenţionează să cheltuiască până la două miliarde de euro anul acesta, printre altele pentru modernizarea a 1.027 km de cale ferată, scrie Warsaw Business Journal. Anul trecut, unitatea responsabilă cu întreţinerea drumurilor de fier a efectuat investiţii de 872 milioane de euro şi a îmbunătăţit şi modernizat 1.017 km de cale ferată. În 2010 compania a reabilitat 445 de kilometri de linie ferată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO