Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Andreea Mindrila

05.04.2012, 00:01 47

Guvernul bulgar a emis ieri un mandat de vânzare de euroobligaţiuni pe pieţele internaţionale pentru strângerea de fonduri necesare plăţii unei datorii care ajunge la scadenţă la începutul anului viitor, scrie Novinite. Guvernul a decis că obligaţiunile oferite pe pieţele internaţionale vor avea o valoare de până la două miliarde de leva (un miliard de euro), urmând a fi plătită o datorie de 835 milioane euro cu scadenţa în ianuarie 2013.

Şase din zece polonezi vor să lucreze în sectorul public, potrivit unui sondaj realizat recent de compania de cercetare ARC Rynek & Opinia. Angajaţii au fost întrebaţi în ce sector ar prefera să muncească dacă ar primi acelaşi salariu, 42% dintre respondenţi alegând sectorul privat, iar restul sectorul public, scrie Warsaw Business Journal. La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, mai mult de 5,3 mil. persoane erau angajate în companii private şi aproximativ 3,2 milioane de muncitori lucrau pentru stat.

Guvernul rus intenţionează să vândă pe piaţă două milioane de tone de cereale din rezerva statului de şapte milioane de tone în încercarea de a reduce preţurile, scrie Ria Novosti. Această măsură va ajuta la stabilizarea preţului cerealelor care a crescut cu 12% de la începutul acestui an. Cotaţiile actuale pe piaţă variază de la 5.700 de ruble (195 dolari) la 7.000 de ruble (239 dolari) pe tona de cereale în diferite regiuni, iar cel mai mic preţ de vânzare acceptat de stat va fi de 4.300 ruble (147 dolari). Vicepreşedintele Uniunii ruse a Cerealelor Alexander Korbut spune că este foarte puţin probabil ca reducerea preţului să fie considerabilă deoarece vânzarea va avea loc pe piaţa locală, iar firmele din apropierea silozurilor de cereale vor fi principalii cumpărători.

Ieşirile nete de capital privat din Rusia au atins un nivel estimat la 35,1 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an comparativ cu 19,8 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat pe site-ul oficial banca centrală a Rusiei, scrie Ria Novosti. Estimările băncii pentru acest an privind ieşirile de capital sunt de 10,5 miliarde dolari, dar prim-vicepreşedintele băncii centrale Alexei Uliukaiev a declarat în luna ianuarie că instituţia anticipează că ieşirile de capital vor fi aproximativ egale cu intrările de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO