Business Internaţional

Studiourile au propulsat castigurile Walt Disney

13.05.2005, 19:17 35

Compania Walt Disney a raportat o crestere de 30% a profitului din primul trimestru al acestui an, scrie CNN Money.

Evolutia pozitiva se datoreaza performantelor studiourilor, care au produs filmul de succes "The Pacifier" si lungmetrajul de desene animate "The Incredibles".

Profitul net s-a majorat de la 537 de milioane de dolari (417 milioane euro) in primul trimestru din 2004, la 698 de milioane de dolari (542 milioane euro) sau 33 de centi pe actiune in prima perioada a anului 2005.

Totusi, cotatia actiunilor Disney a scazut cu 1,3%, pentru ca stirile au fost aparent dezamagitoare pentru investitori, fiind date publicitatii la putin timp dupa ce un email care continea informatii financiare a parasit compania din greseala. Gigantul divertismentului trebuia sa dea publicitatii aceste informatii dupa inchiderea tranzactiilor.

In acest prim trimestru, restructurarea parcurilor tematice Euro Disney a adus beneficii de 61 de milioane de dolari (47,3 milioane euro). Cifra de afaceri s-a majorat de la 7,2 milioane de dolari (5,6 milioane de euro) la 7,8 milioane de dolari (6 milioane de euro).

Directorul executiv al companiei, Michael Eisner spune ca grupul se "afla pe drumul cel bun".

Studiourile de film, care au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri in urma vanzarii DVD-urilor cu "The Pacifier" si cu "The Incredibles", au raportat o crestere de 65% a profitului la 253 de milioane de dolari (196 de milioane euro).

Profitul parcurilor tematice a crescut cu 3 procente, la 193 de milioane de dolari (150 de milioane de euro), aceeasi evolutie a avut-o si Media Networks, al carei profit a atins nivelul de 725 de milioane de dolari (562,5 milioane de euro).

Actualul director executiv, Michael Eisner, urmeaza sa fie inlocuit cu Robert Iger incepand cu septembrie 2005. Doi fosti directori de la Disney, Robert Disney, nepotul fondatorului companiei si consultantul sau financiar, au declansat un proces prin care contesta numirea lui Iger. Desi acestia au avut conflicte si cu Eisner, Disney demisionand din consiliul de administratie in 2003, se pare ca nici Iger nu este chiar pe placul lor. Ei au cerut ca rezultatele alegerilor consiliului de administratie sa fie anulate, sustinand ca s-au facut afirmatii false pentru alegerea inlocuitorului lui Eisner.

Decizia consiliului de administratie de a-l numi pe secundul lui Eisner, Bob Iger, in functia de director executiv, a atras nemultumiri legate de procesul de selectie si indoieli ca Iger ar putea face fata problemelor strategice cu care se confrunta compania.

Desi lui Iger i s-au atribuit succesele unor programe recente precum "Desperate Housewives", cei cinci ani in care a ocupat functia de secund nu au fost lipsiti de plangeri, unele venite chiar din partea lui Eisner.

cristina.maria@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO