Business Internaţional

SUA: criza laptelui praf pentru bebeluşi amplifică durerea economică deja resimţită de gospodării

SUA: criza laptelui praf pentru bebeluşi amplifică...

Autor: Catalina Apostoiu

09.06.2022, 21:28 179

Penuria de lapte praf pentru bebeluşi cu care se confruntă America survine într-o perioadă în care inflaţia pune presiune crescândă pe bugetele gospodăriilor, lovind deosebit de puternic în angajaţii cu salarii mici, potrivit Bloomberg Businessweek.

Criza laptelui praf pentru bebeluşi din SUA se intensifică. Iar deşi livrările programate şi reluarea producţiei dau unele motive de speranţă pentru săptămânile viitoare, deocamdată penuriile apasă greu asupra familiilor. Părinţii resimt panica de a nu şti de unde vor obţine următoarea masă pentru copiii lor, dar plătesc şi un preţ economic.

Familiile cheltuiesc sute de dolari pentru a-şi umple rezervoarele maşinilor cu benzină scumpă şi a străbate oraşe întregi în căutarea hranei pentru bebeluşi. Unele plătesc sume mari comercianţilor online pentru a obţine ceva ce obişnuiau să cumpere de la magazinul din colţ. Părinţii petrec ore în şir căutând hrana, iar în unele cazuri mamele încep să se gândească să aleagă între a munci şi a umbla după lapte.

Criza laptelui praf pentru bebeluşi este ultima dintr-o serie de poveri resimţite de părinţi, în special mame, în era Covid-19. Femeile au fost forţate să-şi părăsească joburile în masă la începutul pandemiei şi deşi multe au revenit pe piaţa muncii, lipsa de servicii accesibile de îngrijire a copiilor rămâne o provocare. Între timp, burnout-ul este foarte răspândit.

Presiunea economică generată de criză vine într-o perioadă în care bugetele familiilor sunt deja afectate de inflaţie. Preţurile benzinei se situează la maxime record în SUA.

Criza laptelui a început cu turbulenţele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare provocate de pandemie, dar a fost exacerbată după ce Abbott Laboratories a închis o fabrică din Michigan din cauza unor temeri de contaminare. Pe 4 iunie, Abbott a anunţat reluarea pro­ducţiei, însă producţia iniţială nu este de aşteptat să ajungă la consumatori până pe 20 iunie.

Problemele sunt în special acute pentru angajaţii cu salarii mici, arată Stefania Albanesi de la University of Pittsburgh. De asemenea, mamelor cu venituri scăzute le poate fi mai dificil să alăpteze pentru că joburile acestora nu oferă adesea concedii maternale plătite.

Dezvoltarea de lapte praf pentru bebeluşi a reprezentat un factor cheie ce a ajutat mai multe femei să intre pe piaţa muncii, spune Albanesi. Accesul la lapte praf explică creşterea cu aproximativ 20% a participării femeilor căsătorite la forţa de muncă în perioada cuprinsă între începutul anilor í30 şi începutul anilor í70.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO