Business Internaţional

SUA: directorii de companii taie până la os numărul locurilor de muncă, dar nu renunţă la bonusurile grase

SUA: directorii de companii taie până la os numărul...

Autor: Catalina Apostoiu

19.05.2020, 00:05 1064

Chiar şi directorii de companii încep să resimtă impactul pandemiei, însă nici pe departe la fel de acut ca angajaţii lor, potrivit unui număr în creştere de critici, scrie Bloomberg.

Deocamdată, executivii de top ai multor companii americane importante, inclusiv unele aflate în epicentrul crizei, ţin de pachete substanţiale de plăţi după ce au renunţat la o parte din salarii. Iar în timp ce numărul de locuri de muncă este în scădere, unii îşi vor colecta în continuare bonusurile pe 2020, deşi mai mici decât cele de anul trecut.

În timp ce muncitorii de rând resimt o suferinţă în creştere, plăţile executivilor, un subiect fierbinte într-o eră caracterizată de o inegalitate extraordinară, revin în prim-plan.

De exemplu, CEO-ul Tenet Healthcare Corp., companie care a trimis mii de angajaţi în şomaj tehnic în contextul pandemiei, a anunţat că va renunţa la salariul pe trei luni, aproximativ 390.000 $, transferând banii într-un fond creat cu ani în urmă pentru susţinerea angajaţilor mai săraci.

Totuşi, chiar şi după această decizie, Ronald Rittenmeyer va băga în buzunar peste un milion de dolari sub formă de salariu, fără a mai lua în calcul un bonus de cel puţin 875.000 de dolari, acţiuni de 11,3 milioane de dolari şi un contract care-i dă dreptul la alte milioane de dolari pe viitor. Calculele finale nu au fost făcute încă pe acest an, dar suma la care renunţă Rittenmeyer reprezintă doar 2% din ce a câştigat anul trecut.

Nu e de mirare astfel că unul dintre cele mai mari sindicate din SUA a criticat plăţile acordate de Tenet, caracterizând „donaţia“ lui Rittenmeyer drept un simplu „gest“.

Un purtător de cuvânt al Tenet a declarat că deciziile privind plăţile executivilor au fost luate înainte de pandemie, având legătură cu obiective pe termen lung.

Rittenmeyer, care a refuzat să fie intervievat, nu este singurul CEO care stârneşte critici dure.

La nivelul întregii Americi, în condiţiile în care milioane de americani îşi pierd locurile de muncă, apar din nou semne de întrebare dure privitoare la plăţile executivilor.

Companii aeriene ca United Airlines şi Southwest Airlines au început să anunţe reduceri ale plăţilor directorilor executivi, iar zeci de companii din alte industrii le-au urmat exemplu. Pe de o parte, deciziile sunt o manifestare de solidaritate, însă pe de altă parte acestea scot la lumină disparităţile în creştere dintre cei aflaţi la vârful Americii corporatiste şi restul.

Directorii companiilor parte a indicelui S&P 500 primesc în medie 1,3 mln $ sub formă de salarii, de aproximativ 20 de ori venitul mediu al gospodăriilor americane, însă această sumă reprezintă doar 10% din pachetul total de plăţi. Restul vine sub formă de bonusuri şi stimulente bazate pe acţiuni.

Astfel, mulţi urmează să câştige masiv dacă piaţa acţiunilor îşi revine.

Iar după cum au arătat anii post-criză, piaţa tinde să răsplătească capitalul în faţa forţei de muncă. În ultimul deceniu, directorii companiilor publice au înregistrat câştiguri de miliarde de dolari din stimulente bazate pe acţiuni, în timp ce milioane de oameni s-au chinuit ani întregi să se stabilizeze.

Este o tendinţă pe termen lung. Directorii executivi ai celor mai mari companii americane şi-au văzut plăţile crescând cu 940% în perioada 1978-2018, în timp ce salariile muncitorilor au crescut cu numai 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO