Business Internaţional

SUA nu mai cumpără petrol, gaze, cărbune, vodcă şi diamante din Rusia, dar plăteşte în continuare miliarde Kremlinului pe combustibil nuclear

SUA nu mai cumpără petrol, gaze, cărbune, vodcă şi...

Autor: Catalina Apostoiu

15.06.2023, 20:59 43851

Pe 8 martie 2022, preşedintele ame­rican Joe Biden a anunţat o in­terdicţie asupra importurilor ameri­cane de petrol, cărbune şi gaze din Rusia ca reacţie la invadarea Ucrai­nei de către aceasta, interdicţia inclu­zând ţiţei şi produse petroliere.

În aceeaşi lună, Biden a anunţat că SUA intenţionează să interzică im­portul de fructe de mare, vodcă şi diamante din Rusia. Exporturile ame­ricane de articole de lux către Rusia sunt de asemenea interzise.

Totuşi, astăzi companiile ameri­cane plătesc aproximativ 1 miliard de dolari pe an agenţiei nucleare de stat a Rusiei pentru achiziţii de com­bus­tibil care generează peste jumătate din energia verde a SUA, notează The New York Times.

Este unul dintre ultimele transfe­ruri semnificative de bani care conti­nuă dinspre SUA către Rusia, iar asta în pofida eforturilor intense ale aliaţilor Americii de a întrerupe legă­turile economice cu Moscova. Plăţile pentru uraniul îmbogăţit sunt făcute către subsidiarele Rosatom, care la rân­dul său are legături strânse cu a­pa­ratul militar al Rusiei.

Dependenţa SUA de energia nu­cleară este de aşteptat să crească, în condiţiile în care ţara doreşte să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili. Însă nicio companie americană nu îmbogăţeşte uraniu.

SUA au dominat cândva piaţa, până când o serie întreagă de factori istorici, inclusiv un acord de achiziţie de uraniu îmbogăţit încheiat între Rusia şi SUA menit să promoveze programul nuclear paşnic al Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice, au permis Rusiei să acapareze jumă­tate din piaţa mondială. SUA au în­ce­tat cu totul să îmbogăţească uraniu.

Construirea unui nou lanţ de a­provizionare cu uraniu îmbogăţit ar dura ani întregi şi ar necesita finan­ţare guvernamentală mai consistentă decât cea alocată în prezent. Faptul că o vastă facilitate din Piketon, Ohio, este aproape goală la mai mult de un an de la începutul războiului din Ucraina atestă dificultăţile.

Aproximativ o treime din uraniul îmbogăţit folosit în SUA este acum importat din Rusia, cel mai ieftin producător la nivel mondial. Cea mai mare parte a restului este importat din Europa. O ultimă parte, mai mică, este produsă de un consorţiu britanico-olandezo-german care operează în SUA.

Mai mult de zece ţări de la nivel mondial depind de Rusia pentru mai mult de jumătate din uraniul lor îmbogăţit.

Compania care operează facilitatea din Ohio spune că i-ar trebui mai mult de un deceniu pentru a produce cantităţi care să rivalizeze cu cele ale Rosatom.

Dependenţa de Rusia lasă de asemenea actualele şi viitoarele centrale nucleare ale Americii vulnerabile la o suspendare de către Rusia a vânzărilor de uraniu îmbogăţit, o strategie la care Vladimir Putin ar putea recurge.

Şi totuşi, cu războiul în al doilea an, guvernul american nu se grăbeşte să lanseze activităţi locale de îmbogăţire de uraniu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO