Business Internaţional

SUA primeşte notă de trecere de la Moody's şi Fitch: Ratingul rămâne neschimbat dar perspectivele sunt pesimiste

SUA primeşte notă de trecere de la Moody's şi Fitch, dar perspectivele rămân pesimiste. Urmează Standard & Poor's

Autor: Vlad Popescu

03.08.2011, 13:04 476

Ratingul de credit "AAA" alStatelor Unite a fost confirmat de Moody's şiFitch, după ce Washingtonul a evitat la limită intrarea îndefault (incapacitate de plată), dar ambele agenţii de evaluarefinanciară au lansat avertismente privind deficitul şi situaţiaeconomică, transmite Reuters.

Moody's şi Fitchauarătat, în comunicate transmise după aprobarea înCongres a acordului de ridicare a plafonuluidatoriei de stat, că guvernul american trebuie să ia noi măsuri dereducere a deficitului bugetar pentru a face ordine în finanţelepublice şi a-şi păstra ratingul.

Moody'sa atribuitperspectivă negativă ratingului Statelor Unite, iarFitch a promis că va încheia până la sfârşitullunii o evaluare mai riguroasă, fiind posibilă trecerea laperspectivă negativă.

Investitorii aşteaptă reacţiaStandard & Poor's, care a fost până în prezent maidură decât rivalii săi, ameninţând că va reduce ratingul SUA pânăla mijlocul lunii octombrie dacă autorităţile nu vor prezenta unplan concret prin care să se ajungă la o reducere reală adeficitului bugetar.

Acordul aprobat marţi laWashington impune economii de 2.100 miliarde dedolari la bugetul SUA în următorii 10 ani, jumătate din cifraconsiderată adecvată de S&P pentru sprijinirea ratingului AAA.S&P consideră că reducerea deficitului trebuie să înceapăurgent, deoarece 2012 va fi un an electoral.

"Dacă se ţin de cuvânt, vor reduce ratingulSUA. Dar suspectez că sunt sub presiuni uriaşe să nu facă asta", adeclarat Mohamed El-Erian, şeful PIMCO, cel mai mare fond deobligaţiuni din lume.

Incertitudinile privind ratingulSUAau afectatsever bursele în şedinţa de marţi, accentuând impactul negativ altemerilor legate de încetinirea creşterii economice. IndiceleS&P 500 al bursei de la New York a trecut pe minus pe ansamblulacestui an după cea de-a şaptea şedinţă consecutivă de declin. ÎnAsia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis cu o pierderede peste 2%.

Moody's şi Fitchşi-au exprimat temerile legate deperformanţele economiei SUA, a cărei creştere este de importanţăcapitală pentru stabilizarea gradului deîndatorare.

Economia SUA a încetinit semnificativ înprima jumătate a anului. În primu trimestru, PIB-ul a crescut cudoar 0,4%, fiind revizuit în scădere puternică de la estimareainiţială de plus 1,9%, iar în trimestrul al doilea a fostînregistrată o creştere de 1,3%.

O altă problemă, urmărită îndeaproape maiales de Moody's, este evoluţia costurilor de îndatorare ale SUA înurmătorii cinci ani.

Agenţia ar califica drept "normală" creşterearandamentelor titlurilor de trezorerie cu maturitatea la zece anide la nivelul actual de 2,6% la 4% până în 2012 şi aproape 5% pânăîn 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO