Business Internaţional

SUA: sindicatele marchează noi victorii, sporind presiunea pe marile companii americane să crească salariile

SUA: sindicatele marchează noi victorii, sporind...

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2023, 23:55 81

Acordurile preliminare înche­iate între sindicatul din sectorul auto UAW şi constructorii auto Detroit Three marchează o nouă victorie majoră pentru sindicatele din SUA, acestea crescând presiunea asupra marilor companii pentru a pune pe masă propuneri salariale mai bune, scrie Reuters.

Sindicatele americane s-au lansat în campanii agresive cu o serie de bătălii dure la nivelul industriilor auto, a divertismentului şi sănătăţii. Experţii spun că victoriile obţinute de acestea ar putea determina noi mişcări de sindicalizare.

Negocierile UAW au fost printre cele mai determinate.

„Câştigurile obţinute în urma acestui set de negocieri din Detroit vor fi luate în considerare şi adaptate de multe alte industrii la nivelul întregii economii americane“, arată Harley Shaiken, profesor în cadrul University of California, Berkley.

Plăţile primite de muncitorii care fac parte din sindicate au prins în sfârşit din urmă creşterile salariale de care angajaţii care nu fac parte din sindi­cate au beneficiat de la pande­mia de coronavirus, relevă datele fede­rale, în condiţiile în care piaţa muncii a rămas sub presiune.

Acordurile încheiate în sectorul auto este de aşteptat să aducă majo­rări totale de salarii de peste 33%.

Acestea ar putea încuraja eforturile de sindicalizare, arată John Logan, profesor la San Francisco State University.

Nissan şi alte rivale s-ar putea simţi obligate să crească salariile pentru a-şi păstra forţa de muncă. UAW şi-a făcut clară intenţia de a extinde sindicalizarea în sectorul auto.

Susţinerea publică pentru sindi­cate este în creştere în SUA. Un sondaj recent Reuters arată că majoritatea americanilor îi susţin pe angajaţii aflaţi în grevă.

Eforturile de sindicalizare lan­sate de angajaţi în cadrul retailerilor, cum ar fi Amazon şi Starbucks, reflectă faptul că muncitorii văd sindicatele drept un mijloc de a-şi asigura salarii şi condiţii de muncă mai bune.

Contractele încheiate recent fac parte dintr-o serie întreagă de acorduri încheiate în acest an, cum ar fi cele din cadrul UPS şi Caterpillar.

Conştientizarea în creştere în rândul muncitorilor a profiturilor record realizate de companii se traduce acum în concesii din partea companiilor şi acorduri mai bune, arată Marcos Feldman, cercetător la Jobs to Move America.

Angajatorii ar putea reacţiona prin creşterea salariilor sau şi-ar putea intensifica eforturile de evitare a sindicalizării.

„Un lucru pe care-l vedem în economie este că există o probabilitate mai mare ca angajaţii să demisioneze când sunt nemulţumiţi. Industriile în care şansele sunt mai mari ca aceştia să rămână sunt cele în care se formează sindicate“, spune Kate Bronfenbrenner, de la Cornell University.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO