Business Internaţional

Sun Valley: afaceri in pantaloni scurti

15.07.2003, 00:00 13

Ca un stol de pasari migratoare, o multime de jeturi private se intorc in fiecare an in luna iulie in micul aeroport de langa Hailey, Idaho, transportand titani ai industriilor, finantelor si informatiei cum sunt Warren Buffet, Bill Gates si Michael Eisner. Acestia vin in Sun Valley pentru o saptamana de intruniri, ciclism montan si gratare in aer liber. Evenimentul face parte din tabara de vara organizata de bancherul de investitii Herbert Allen.
Anul trecut, atmosfera nu a fost foarte vesela, in contextul nenumaratelor fuziuni si achizitii esuate pe fondul exploziei Internetului. Insa, in acest an, majoritatea celor sositi aici par incurajati de cresterea valorii actiunilor comparativ cu anul trecut. Se fac din nou speculatii despre tranzactiile ce ar putea fi incheiate in viitor.
Principalul subiect l-a constituit licitatia pentru diviziile de film si televiziune, canalele de cablu si parcurile tematice apartinand companiei Vivendi Universal.  Multi au anticipat ca aceasta licitatie va reprezenta un element catalizator pentru incheierea de noi tranzactii, alaturi de recenta majorare a pragurilor privind pachetele de actiuni ce pot fi detinute in cadrul ziarelor si a posturilor de televiziune de catre Comisia Federala pentru Comunicatii.
Intrunirile din Sun Valley devine din ce in ce mai importante pentru industrie, acestea reunind proprietari de studiouri din Hollywood, retele de televiziune, sisteme de cablu si satelit, posturi de radio si televiziune.
Totusi, spre deosebire de anii precedenti, unii din titanii industriei prezenti la acest eveniment se indoiesc de caracterul pozitiv al tendintei de liberalizare si de consolidare a industriei, pronuntandu-se impotriva dominatiei catorva "alesi" asupra domeniului televiziunii, de exemplu. Coborat de pe bicicleta si ramas in pantaloni scurti si tricou, Barry Diller, presedintele InterActive Corporation, a sustinut faptul ca cele cateva conglomerate media ce detin controlul asupra studiourilor de productie si asupra retelelor de televiziune si sistemelor de cablu au complotat pentru a elimina producatorii independenti si a reduce calitatea noilor programe de televiziune.
Totusi, marea majoritate a celor prezenti nu si-a exprimat astfel de temeri, concentrandu-se in schimb asupra speculatiilor legate de licitatia pentru diviziile Vivendi. Sumner Redstone, de exemplu, presedinte al Viacom Inc., ce detine CBS, MTVsi studiourile de film si televiziune Paramount, a declarat ca astfel de temeri nu au nici o baza reala.
Redstone, ce si-a exprimat interesul fata de canalele de televiziune prin cablu ale Vivendi, s-a aratat sceptic cu privire la posibilitatea depunerii unei oferte de catre John Malone, presedinte al Liberty Media Corporation. Redstone a remarcat faptul ca LMC a alocat deja 7,9 miliarde de dolari pentru preluarea canalului QVC. Malone, insa, a declarat ca tranzactia cu QVC nu a redus considerabil capacitatea financiara a firmei sale.
Pe langa MGM, printre ofertanti se numara divizia NBC a companiei General Electric si Bronfman, ce a detinut controlul asupra studiourilor Hollywood apartinand Vivendi Universal. Acesta va depune o oferta impreuna cu compania Cablevision, desi nu se stie inca cine se va ocupa de acest lucru, Bronfman sau presedintele Cablevision, Charles Dolan.
Barry Diller, presedinte al InterActive Corp. a reprezentat de aceata data centrul atentiei avand in vedere multiplele roluri pe care le-ar putea juca in cadrul licitatiei. Acesta a fost director executiv al diviziei americane de divertisment a Vivendi, fiind in continuare un actionar important al acesteia. In plus, Vivendi datoreaza companiei acestuia 2,4 miliarde de dolari. Diller este prieten cu Malone, acesta din urma dorindu-si-l ca aliat. Totusi, intrebat in legatura cu o posibila colaborare cu Diller, Malone a raspuns ca nu poate colabora cu acesta din cauza unui acord incheiat cu Vivendi, acord ce-i interzice sa dezvaluie orice fel de informatie cu privire la aceasta companie.
Ca de obicei, conferinta a constat dintr-o serie de prezentari legate de domeniul afacerilor si afacerilor publice, de dimineata, urmate de intruniri private, golf, tenis si alte activitati.
De la intalnire nu a lipsit directorul CIA George J. Tenet, care a vorbit in fata mogulilor vineri. In aceeasi zi realizatorul TV Charlie Rose l-a fost intervievat pe primarul New York-ului, Michael Bloomberg, cu exinse activitãti media. Conform celor prezenti, primarul a vorbit in special despre frustrarile legate de noul sau rol.
Cele mai aprinse discutii au fost generate de prezentarea facuta de H. Lee Scott Jr., director executiv al Wal-Mart Stores Inc.. Acesta i-a uimit pe mogulii industriei de divertisment, obisnuiti cu un stil mai extravagant de a incheia afaceri, cu relatarile sale privind "cultura de frugalitate" a companiei sale. Scott Jr. a declarat ca nu are un sofer personal si ca atunci cand calatoreste imparte o camera cu un alt director.
Un subiect foarte important ce nu a fost totusi luat in discutie a fost impactul pe care-l au reducerile de costuri aplicate de Wal-Mart asupra altor retaileri si companii. Compania a devenit de asemenea un jucator important pe piata de divertisment.
Pe de alta parte, cei care au fost participat la conferinta au remarcat faptul ca in cadrul unei prezentari Redstone, presedintele Viacom, a laudat mai multi directori ai companiei, nementionand insa si numele presedintelui acesteia, Mel Karmazin, ce nu era prezent. Aceasta omisiune a scos inca o data in evidenta relatiile tensionate dintre cei doi lideri ai Viacom.
Evenimentele din cadrul conferintei au avut loc cu usile inchise, reporterii neavand acces. Totusi, acestora li s-a permis sa faca rezervari in statiune ca oaspeti. Un numar neobisnuit de mare de jurnalisti au fost prezenti, acestia neputand insa face nimic altceva decat sa spere ca vor intalni unul din mogulii media in afara prezentarilor. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO