Business Internaţional

Suntem cu adevărat la marginea unei recesiuni globale? Cât de mult ar trebui să ne temem?

Suntem cu adevărat la marginea unei recesiuni globale?...

Autor: Catalina Apostoiu

14.12.2018, 00:04 2304
Norii de furtună se adună, iar „istoria sugerează că recesiunea pândeşte de undeva de aproape“, avertiza recent şeful adjunct al Fondului Monetar Internaţional.

Pe pieţe se vorbeşte de asemenea din ce în ce mai des de o recesiune iminentă în SUA, recesiune ce ar trage în jos restul lumii. Aproape jumătate de directorii financiari de companii din SUA cred că economia americană va fi în recesiune până la sfârşitul anului viitor, iar economiştii mainstream consideră că şansele de recesiune sunt în creştere.

Oficialul FMI David Lipton a sugerat că guvernele naţionale şi strategii nu au luat suficiente măsuri pentru a „repara acoperişul“ sistemului financiar în ultimii doi ani de condiţii economice relativ prielnice. El a avertizat de asemenea că în cazul unei noi crize multe guverne ar putea avea probleme în a-şi susţine economiile din cauza volumului ridicat al datoriilor. De asemenea, băncile centrale ar avea probleme în reducerea în continuare a dobânzilor.

Cât priveşte SUA, aproape jumătate din directorii financiari cred că acestea vor fi în recesiune până la sfârşitul anului viitor, relevă un sondaj efectuat de Duke University/CFO Global Business Outlook, potrivit CNN.

După ce a atins un maxim istoric în T3, optimismul acestora cu privire la economie a scăzut în ultimul sondaj. Directorii chestionaţi sunt îngrijoraţi în legătură cu forţa de muncă din America şi cu efectele războiului comercial.

Recent, S&P avertiza cu privire la posibila apariţie a unor semne de încetinire a economiei americane, plasând şansele unei recesiuni la 15-20%, de la 10-15% în august. JPMorgan estimează că şansele unei recesiuni în 2019 au crescut la 36% de la 25% la sfârşitul lunii septembrie. „Avem toate ingredientele“, notează Campbell Harvey, profesor la Universitatea Duke, indicând volatilitatea ridicată de pe pieţe, impactul protecţionismului şi inversarea curbei randamentelor.

Şi totuşi, nu ar trebui să ne panicăm, potrivit The Independent.

Aceasta cu toate că vocile care argumentează că sistemul financiar mondial nu este încă sigur sunt credibile.

Laurence Boone, economist-şef al OCDE, argument că în pofida poverii grele a datoriilor generate de criza financiară, guvernele au în continuare spaţiu pentru a stimula economia prin politici fiscale dacă acţionează coordonat.

"Strategii pot şi trebuie să înceapă să se pregătească pentru acest lucru acum", potrivit lui Boone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO