Business Internaţional

„Super Mario“, omul chemat să salveze Italia

„Super Mario“, omul chemat să salveze Italia

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

15.11.2011, 00:04 266

Mario Monti contrastează puternic cu Silvio Berlusconi, omul pe care-l va înlocui în funcţia de premier al Italiei. În timp ce Berlusconi este un om jovial, controversat pe scena politică a ţării şi blamat de investitori, Monti este un economist respectat şi serios, un negociator dur şi şeful unei universităţi prestigioase, scrie BBC.

Mario Monti a studiat economia la Universitatea Bocconi din Milano şi în SUA, la prestigioasa universitate Yale. A fost profesor de economie la Universitatea din Torino timp de 15 ani, înainte de întoarcerea sa la Bocconi, de această dată în calitate de rector. În 1994, a fost numit comisar european penru piaţa internă şi servicii, unde îşi creează imaginea de comisar dur, care nu cedează în faţa presiunilor. În timpul mandatului de opt ani, el a blocat fuziunea dintre General Electric şi Honeywell, a acuzat Microsoft de abuz de poziţie dominantă pe piaţa de software audio şi video şi s-a luptat cu practicile anticoncurenţiale ale marilor bănci germane.

Într-un articolul intitulat "Super Mario", The Economist îl prezintă pe Monti ca fiind "unul dintre cei mai puternici birocraţi europeni", "un adept al persuasiunii mai degrabă decât al polemicii". După încheierea activităţii la Bruxelles, Monti a revenit pe scena academică şi semnează periodic editoriale în prestigiosul cotidian Corriere della Sera. "Are experienţă şi, la nivel european, este una dintre cele mai apreciate personalităţi italiene", a declarat Gianfranco Fini, purtătorul de cuvânt al Camerei Deputaţilor din Parlamentul italian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO