Business Internaţional

Supraprofiturile companiilor din energie sunt luate în vizor de mai multe state europene pentru a tăia din facturile uriaşe

Supraprofiturile companiilor din energie sunt luate în...

Autor: Catalina Apostoiu

13.01.2022, 22:52 337

Preţurile energiei din Europa bat record după record, iar guvernele de pe întreg continentul încearcă să găsească modalităţi de a atenua impactul crizei asupra familiilor şi industriei. În acest context, Italia analizează intro­ducerea unei taxe pe profiturile în exces realizate de companiile din sectorul energiei, Marea Britanie fiind la rândul său îndemnată să impună o taxă excepţională operatorilor britanici offshore de petrol şi gaze. Italia a mai majorat taxele companiilor de energie după criza din 2008, iar Ungaria a introdus aşa-numita „taxă Robin Hood“, după aceeaşi criză. Aceasta a fost introdusă ca măsură temporară pe doi ani, în 2009-2010, rămânând însă în vigoare şi fiind majorată la 11% de la 8% în 2012.

Guvernul italian analizează mijloace de a-i face pe producătorii de energie să contribuie la reducerea facturilor de electricitate şi gaze pentru consumatori, a anunţat ministrul italian al dezvoltării econo­mice Giancarlo Giorgetti, potrivit Le Figaro.

„Profiturile în exces“ ale grupurilor de energie „ar trebui să contribuie într-un anumit fel la fiscalitatea generală pentru a ne permite să intervenim în favoarea categoriilor celor mai defavorizate“, a declarat acesta cu privire la o posibilă taxă suplimentară.

„Cred că guvernul va merge în această direcţie“, a adăugat acesta, întrebat fiind dacă Roma va majora taxa corporate pe astfel de companii după cum a procedat în 2008.

Liderul Partidului Liga Matteo Salvini a făcut apel la cea mai mare companie de utilităţi a ţării, Enel, să contribuie mai mult pentru reducerea facturilor la energie. „Sper că Enel realizează că are marje nebune. Ar trebui să-şi pună mâna pe inimă şi să returneze o parte din profituri către familii şi companii“, a declarat acesta.

Enel a răspuns că vinde forward energia produsă, însemnând că preţurile plătite acum de clienţi sunt bazate pe costul energiei stabilit cu cel puţin 12 luni în urmă, scrie Reuters.

„Compania nu realizează în niciun fel profituri suplimentare de pe urma actualei crizei de energie“, a declarat un purtător de cuvânt al Enel, arătând că criza gazelor a afectat companii ca Enel care au achiziţionat gaze pentru a produce energie.

Şi în cazul Marii Britanii, ministrul de finanţe Rishi Sunak este sub presiune crescândă pentru introducerea unei taxe excepţionale pentru operatorii britanici offshore din sectorul petrolului şi gazelor, la numai câteva săptămâni după ce şeful BP a declarat că preţurile ridicate la materii prime i-a transformat compania într-o „maşinărie de făcut bani“, notează Financial Times.

Laburiştii, liberal democraţii şi unii conservatori vor ca Sunak să introducă o taxă pe profiturile operatorilor pentru diminuarea facturilor la energie, argumentând că sectorul poate foarte uşor suporta o astfel de taxă.

Spania la rândul său a propus în luna octombrie o taxă pe profiturile companiilor din energie, restrângând însă mai apoi unele dintre măsuri după ce companiile respective au avertizat că o astfel de taxă le-ar afecta puternic investiţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO