Business Internaţional

Ţara europeană în care toţi cetăţenii au devenit milionari

Ţara europeană în care toţi cetăţenii au devenit milionari

Autor: Mădălina M.

09.01.2014, 16:57 15279

Toţi cetăţenii Norvegiei au devenit miercuri milionari în moneda naţională după ce valoarea activelor celui mai mare fond de investiţii de stat a crescut ca urmare a exploziei preţurilor la petrol şi gaze, informează Reuters.

Valoarea activelor fondului Government Pension Fund Global  a crescut la peste 5.110 miliarde de coroane norvegiene  (600 de miliarde de euro) încă din prima săptămână  a anului 2014, valoare de peste un milion de ori mai mare decât populaţia Norvegiei la cel mai recent recensământ (5.096.300).

Este pentru prima oară când valoarea fondului a ajuns la peste 1 milion de coroane pentru fiecare cetăţean, spune Thomas Sevang, purtătorul de cuvânt al băncii centrale.

Fondul a ajutat statul să depăşească eventualele crize ce puteau apărea în urma modificărilor neprevizibile ale preţurilor la petrol şi gaze. Norvegia este al şaptelea exportator de petrol din lume.

Totuşi, norvegienii nu pot accesa sau cheltui banii. Deşi scopul fondului de stat este să asigure bunăstarea generaţiilor viitoare, guvernul norvegian utilizează o parte din bani pentru a-şi finanţa parţial bugetul, însă nu mai mult de 4% din valoarea activelor. Sumele trase la buget din fond asigură plata subvenţiilor şi a ajutoarelor sociale, care descurajează oamenii să lucreze, notează Reuters.

Valoarea fondului reprezintă 183% din PIB-ul Norvegiei şi se estimează că va atinge 220% până în 2030.

Înfiinţat în 1990, fondul Government Pension Fund Global  este unicul investitor al sumelor obţinute de Norvegia prin exploatarea resurselor din Marea Nordului. Cel mai mare fond suveran din lume deţine aproape 1% din totalul acţiunilor la nivel mondial, dar a investit şi în obligaţiuni şi proprietăţi de la Londra la Boston.

Fondul de investiţii al Norvegiei a realizat anul trecut primele investiţii în România, în acţiuni BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), OMV Petrom (SNP) şi în acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit raportului anual al fondului.

 

AFACERI DE LA ZERO