Business Internaţional

Tarifele lui Trump: Europa se declară pregătită pentru un război comercial; Marea Britanie ar fi cel mai dur lovită de tarife

Tarifele lui Trump: Europa se declară pregătită pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

14.10.2019, 00:05 1518

Printre cei care critică tarifele sunt producătorii britanici de materiale textile şi articole vestimentare.

Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire declară că nu vrea ca Uniunea Europeană să devină ultimul front în războiul comercial mondial, dar că blocul va lovi SUA cu sancţiuni dacă nu se va ajunge la un acord în disputa privind ajutoarele acordate producătorilor de aeronave, scrie Bloomberg.

„Suntem cu toţii conştienţi de consecinţele dramatice ale războiului comercial dintre China şi SUA la nivelul creşterii. Vrem cu adevărat să adăugăm un război comercial între SUA şi Europa acestui război?“

Organizaţia Mondială a Comerţului a dat în această lună undă verde SUA să impună tarife pe exporturi europene anuale de aproximativ 7,5 mld. dolari ca reacţie la ajutorul guvernamental ilegal acordat Airbus. UE a anunţat că va reacţiona împotriva tarifelor când OMC va decide la începutul anului viitor în privinţa unei dispute similare privitoare la subvenţiile acodate de SUA companiei Boeing.

Iar în timp ce negociatorul european Cecilia Malmstrom a declarat că speră în ajungerea la un acord, blocul a publicat deja o listă preliminară de bunuri americane vizate într-un plan de 12 mld. dolari de măsuri retaliatorii.

La râdul său, şeful OMC Roberto Azevedo a declarat pentru CNBC că un război comercial SUA-Europa este „ultimul lucru de care avem nevoie“. Acesta a declarat că Europa şi SUA ar trebui să se aşeze la masa negocierilor şi să găsească o soluţie.

Şeful OMC a avertizat că impunerea de tarife pe importuri tinde să genereze un „efect de domino“ al barierelor ridicate în calea comerţului.

Se aşteaptă ca Marea Britanie să aibă cel mai mult de suferit de pe urma ultimelor tarife ale lui Trump, deşi ţara este încă prinsă în complicatul şi haoticul proces de ieşire din Uniunea Europeană.

Printre cei care critică tarifele sunt producătorii britanici de materiale textile şi articole vestimentare.

„Este deosebit de îngrijorător că aceste tarife vin într-un moment când există atât de multă nesiguranţă politică şi economică“, arată un purtător de cuvânt al grupului de comerţ Walpole care reprezintă peste 250 de branduri de lux britanice.

Potrivit Anei Boata, economist în cadrul Euler Hermes, ţările care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma tarifelor amricane vor fi Marea Britanie, cu pierderi anuale de 1,4 mld de dolari, urmată de Franţa, Germania, Spania şi Irlanda.

„Estimăm că noile sancţiuni vor genera o pierdere anuală la export de 8,6 miliarde de dolari pentru UE“, se arată într-un raport al asigurătorului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO