Business Internaţional

Ţările din zona euro vor adopta "reguli de aur" bugetare până la sfârşitul anului 2012

Ţările din zona euro vor adopta "reguli de aur" bugetare până la sfârşitul anului 2012

Autor: Alexandra Fusoi

27.10.2011, 09:15 1909

Ţările din zona euro au anunţat joi că intenţionează să adopte, până la sfârşitul anului 2012, "reguli de aur" bugetare, pentru a include în legislaţiile naţionale obiectivul unei reveniri la situaţia de echilibru în finanţele publice, potrivit comunicatului final al summitului UE, citat de AFP.

Printre măsurile prevăzute pentru consolidarea disciplinei bugetare comune a Uniunii monetare figurează "adoptarea, în fiecare stat, a unor reguli privind un buget echilibrat, care să transpună Pactul de stabilitate şi creştere în legislaţie, de preferinţă la nivel constituţional sau echivalent, până la sfârşitul anului 2012", afirmă textul adoptat la încheierea summitului de la Bruxelles.

Franţa şi Germania preconizau, la jumătatea lunii august, ca toate ţările din zona euro să adopte o regulă care să impună, prin Constituţie, limite ale datoriilor şi deficitului. Germania dispune de un astfel de proiect încă din 2009.

"Regula de aur" bugetară este unul dintre principalele argumente utilizate de statele din zona euro pentru a dovedi pieţelor hotărârea de a lua măsuri împotriva deficitelor şi de a reduce gradul de îndatorare.

Spania a adoptat o astfel de reglementare în septembrie, dar încercările Franţei în această direcţie au fost blocate de opoziţie, care consideră că o astfel de măsură reprezintă "o capcană politică". În Italia, Guvernul a aprobat în septembrie un proiect de includere a "regulii de aur" în legislaţie, însă acesta mai trebuie adoptat şi de Parlament, într-un proces de durată.

În afara zonei euro, Elveţia dispune de o astfel de reglmentare, în timp ce Marea Britanie a aplicat principiul între 1997 şi 2007.