Business Internaţional

Tehnologia, sursa principala de inovatie in domeniul energetic

30.11.2005, 15:51 69

Orasele si automobilele consuma mai mult de jumatate din totalul energiei produse.

Pentru trecerea de la energia fosila, bazata in special pe consumul de petrol, la cea alternativa ar fi necesare in primul rand investitii in noi tehnologii, scrie Forbes. De asemenea, este necesara regandirea modului in care companiile, in special cele tehnologice, utilizeaza energia. Sectorul transporturilor este insa cel mai mare consumator de petrol in SUA, care e cel mai mare consumator mondial.

Peste jumatate din cele 20 milioane de barili de petrol consumati pe zi in Statele Unite sunt folositi pentru automobile. Iar, motivul pentru care europenii consuma aproximativ jumatate din volumul de energie pe cap de locuitor consumat de americani este ca acestia locuiesc mai mult in centre urbane si nu au nevoie sa-si utilizeze atat de mult automobilul. Solutia nu este ca americanii sa fie determinati

sa-si foloseasca masinile mai putin, ci crearea unor automobile hibride, a unor carburanti noi, a unor automobile construite din materiale noi.

In alte parti ale lumii, in special in Asia si poate candva in Africa, sunt posibile solutii mai radicale. Se argumenteaza ca orasele ar trebui construite de la bun inceput tinandu-se cont de necesitatea eficientizarii consumului de energie.

In astfel de zone, oamenii ar avea posibilitatea de a locui aproape de locul de munca si alte facilitati necesare in viata de zi cu zi, utilizand automobilul foarte putin. Energia ar deriva din surse locale care pot fi intrerupte si repornite, reziduurile fiind refolosite.

China este o tinta principala in ceea ce priveste punerea acestor idei in practica. Industria consuma 70% din energia Chinei datorita utilizarii carbunelui pentru alimentarea fabricilor de produse chimice, metale, ciment, hartie. Autoritatile considera ca o eficientizare a consumului de energie nu va contribui numai la echilibrarea cererii si ofertei, ci si la cresterea competitivitatii si ecologizarii.

China dispune de un potential ridicat cat priveste dezvoltarea de surse alternative de energie si are o mare dorinta de a dezvolta noi tehnologii.

Europa, de asemenea, acorda o atentie din ce in ce mai mare tehnologiilor ecologice. Acum, o noua atitudine prinde contur: daca nu ne putem infrange apetitul foarte mare de energie, trebuie sa utillizam mai eficient ceea ce avem. Conform perspectivei pe anul 2006 privind petrolul, in acest an cresterea consumului de petrol a fost mai rapida decat se estimase initial.

Cererea globala de petrol va creste cu 1,2 milioane de barili pe zi in acest an, ritmul mediu anual de crestere fiind de 1,5%, conform IEA (International Energy Agency). IEA estimeaza ca lumea va consuma 82,5 milioane de barili pe zi in trimestrul trei al acestui an, cu 1% mai mult decat in trimestrul similar al anului 2004.

Rezervele de petrol sunt scazute si descresc in continuare, iar dezechilibrul dintre cerere si oferta se adanceste. Productia a fost afectata de probleme de ordin politic, in Orientul Mijlociu si de conditii severe, cum ar fi Uraganele Katrina si Rita in Statele Unite. Conform American Petroleum Institute, volumul suplimentar de petrol ce poate fi adus pe piata rapid se afla acum la cel mai scazut nivel din aproape 30 de ani.

De la inceputul anului 2003, preturile la titei au crescut cu aproape 45 de dolari pana la aproape 70 de dolari pe baril. Printre factorii ce determina cresterea pretului se numara cresterea continua a cererii pe plan global, teama de intreruperi in furnizarea de petrol si scaderea dolarului american.

Preturile mari la petrol majoreaza rata inflatiei in tarile consumatoare prin intermediul cresterii costurilor legate de transport si energie, putand in acelasi timp impinge in sus ratele dobanzii si afecta cresterea economica. In cazul unei cresteri pronuntate sau prelungite a acestor preturi, poate aparea o perioada de recesiune.

In Statele Unite, preturile la benzina au crescut cu aproximativ 50 de centi pe gallon, pretul mediu depasind pentru prima data nivelul de 3 dolari. O data ce rafinariile vor lucra din nou la capacitate maxima, preturile la pompa vor scadea.

Desi preturile la petrol si gaze naturale au crescut dramatic, acest fenomen nu va avea efecte majore asupra activitatii economice generale a Statelor Unite, arata Dallas fed. Socurile legate de preturile la energie au un efect mai scazut asupra ativitatii economice decat in trecut. Firmele au de asemenea mai multa experienta in ceea ce priveste astfel de socuri, intelegand cum vor fi afectate in mod direct si cum vor reactiona alte segmente ale economiei.

Cele 11 tari membre ale OPEC vor produce 34,4 milioane de barili de petrol pe zi in trimestrul trei al acestui an, 40,9% din productia globala de petrol. IEA estimeaza o crestere a cotei de piata a OPEC pana la 50% in 2030. Cartelul incearca sa mentina preturile sub control prin introducerea unor cote pentru membrii sai. Majoritatea membrilor OPEC produc deja la cote maxime.

Desi Statele Unite obtin numai 10,2% din petrolul pe care-l consuma din Golful Persic, Orientul Mijlociu ramane cea mai mare regiune producatoare de petrol. Securitatea capacitatilor de productie din aceasta regiune reprezinta insa o problema majora.

Infrastructura de petrol a lumii are multe puncte vulnerabile fata de atacurile teroriste, insa intreruperea furnizarii de petrol s-ar produce numai in urma unor atacuri simultane.

In cazul in care economia Statelor Unite ar fi amenintata de o eventuala intrerupere a furnizarii de petrol, s-ar recurge la SPR (Strategic Petroleum Reserve), cea mai mare rezerva de petrol pentru cazuri de urgenta detinuta de un guvern din lume, creata dupa criza din 1973-1974.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO