Business Internaţional

Temerile legate de economie taie avântul acţiunilor băncilor greceşti de după anunţarea fuziunii Alpha Bank cu EFG Eurobank

Temerile legate de economie taie avântul acţiunilor băncilor greceşti de după anunţarea fuziunii Alpha Bank cu EFG Eurobank

Emirul Qatarului Hamad bin Khalifa va deveni cel mai mare acţionar al grupului Alpha Bank-EFG Eurobank. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

31.08.2011, 00:05 726

Acţiunile băncilor greceşti nu au reuşit să-şi menţină impulsul puternic căpătat luni pe bursa din Atena şi pe pieţele internaţionale după ce anunţarea fuziunii instituţiilor de credit Alpha Bank şi EFG Eurobank a dat speranţe investitorilor că băncile cu probleme din Europa se consolidează pentru a face faţă mai bine crizei financiare.

După un avans de 29% luni Alpha Bank a reuşit să urce cu doar 2,4% în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare de marţi. Titlurile EFG Eurobank au pierdut 16% din valoare, după un câştig de 29,4% în sesiunea anterioară, scrie Financial Times. Titlurile întregului sector bancar grecesc au picat cu 6% în condiţiile unor evoluţii slabe ale burselor la nivelul întregii Europe care pot fi puse pe seama unor date descurajatoare care arată că încrederea europenilor în economie a scăzut foarte puternic.

Fuziunea dintre cele două bănci a fost şi este privită de investitori ca un eveniment încurajator rar în contextul crizei datoriilor de stat din Europa, context în care Wall Street-ul a înregistrat luni creşteri de peste 2%. Aici, acţiunile financiare s-au apreciat puternic. Indicele S&P al sectorului financiar a urcat cu 4,2%, iar indicele KBW Banks a avansat cu 4,5%. Acţiunile listate în SUA ale National Bank of Greece, cea mai mare bancă din Grecia, au urcat cu 38%. De la începutul crizei financiare din Grecia acţiunile băncilor elene s-au prăbuşit cu circa 90%.

După fuziunea băncilor greceşti capitalul noului grup va fi consolidat printre altele prin vânzarea de active, acţiuni noi şi emisiunea unor obligaţiuni convertibile de 500 milioane euro către fondul Qatar Investment Authority prin compania Paramount Services Holding, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai grupului. Familiile greceşti Costopoulos (Alpha Bank) şi Latsis (Eurobank) vor controla 4%, respectiv 13% din acţiunile gru­pului, iar Paramount Services va deţine 17% din titluri.

Băncile estimează sinergii de 650 milioane euro pe an în trei ani de la finalizarea fuziunii. Dacă aceată ţintă se va atinge, valoarea de piaţă a noului grup ar putea creşte cu 3,4 miliarde de euro, faţă de mai puţin de două miliarde euro în prezent, scrie The New York Times.

Paramount Services, ca şi Qatar Invest­ment Authority, este controlată de familia conducătoare a Qatarului, Al Thani. Emirul Qatarului Hamad bin Khalifa, tată a 24 de copii, este recunoscut pentru modul venit la putere, detronându-şi tatăl în timp ce acesta era în străinătate, pentru promovarea activităţilor sportive în Qatar şi susţinerea televiziunii Al Jazeera şi ca promotor al îmbunătăţirii relaţiilor dintre lumea arabă şi Israel.

Qatar Investment Authority deţine 15% din Bursa de la Londra, 17% din acţiunile preferenţiale ale Volkswagen, o participaţie la o companie de film care a aparţinut grupului Walt Disney, 70% din capitalul echipei franceze de fotbal Paris Saint-Germain, 7% din banca britanică Barclays şi 10% din cea elveţiană Credit Suisse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO