Business Internaţional

Temerile legate de majorarea TVA in Germania au fost nefondate

12.02.2007, 15:59 14

Guvernul german a sustinut recent ca a reusit sa infirme criticile conform carora economia germana va avea de suferit in urma majorarii de luna trecuta a taxei pe valoarea adaugata de la 16% la 19%, scrie Financial Times.
"Vocile care sustineau ca economia nu va supravietui majorarii TVA nu se mai aud atat de tare", a declarat Michael Glos, ministrul german al economiei, prezentand un raport economic anual in care proiectiile privitoare la cresterea PIB in 2007 erau revizuite in sus de la 1,4% la 1,7%.
Publicarea acestui raport a coincis cu un alt set de date surprinzator de pozitive privitoare la piata muncii. Majoritatea economistilor sunt de acord ca procesul de redresare a economiei germane a avansat destul de mult pentru ca economia tarii sa poata suporta aceasta majorare a TVA pana la 19%. Aceasta ar reprezenta o victorie pentru Angela Merkel care si-a asumat un risc in fata economistilor care o criticau in momentul in care a fost de acord cu cea mai semnificativa majorare de taxe din istoria postbelica a Germaniei.
Acum, guvernul se asteapta ca numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in cadrul celei mai mari economii a Europei sa scada sub 4 milioane in acest an, pe fondul continuarii procesului de redresare economica, scaderea totala inregistrata din ianuarie 2006 ajungand la 1 milion de persoane.
Separat, datele statistice lunare anuntate de Agentia Federala a Muncii, care au infirmat asteptarile incepand cu a doua jumatate a anului trecut, indica un nou declin semnificativ al ratei somajului in luna ianuarie.
Numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a scazut cu 106.000 din decembrie, o scadere de trei ori mai mare decat cea anticipata de economisti, rata somajului ajungand la 9,5%. "Conditiile meteorologice favorabile au sustinut cu siguranta evolutia pietei muncii", a declarat Dirk Schumacher, economist in cadrul Goldman Sachs.
Gregor Eder de la Dresdner Bank a declarat ca "anticipam o continuare a redresarii pietei muncii, desi intr-un ritm mai lent", adaugand ca rata medie a somajului va fi sub estimarile guvernului in acest an.
Cheltuielile consumatorilor, punctul slab in procesul de redresare a Germaniei, au inregistrat o revenire considerabila in de-cembrie, avansand cu 2,4% dupa mai multe scaderi consecutive. Glos a avertizat ca perspectivele nu vor mai fi la fel de solide daca guvernul nu va continua procesul de reformare a pietei muncii, a sistemului de impozitare a sectorului corporatist si a sectorului asigurarilor sociale.
Inflatia in zona euro a fost in linie cu tinta Bancii Centrale Europene in luna ianuarie in ciuda asteptarilor conform carora aceasta va fi afectata de majorarea cu trei puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata in Germania. Scaderea preturilor la energie a contri-buit la mentinerea ratei anuale a cresterii pre-turilor in zona euro la 1,9%, conform unor cifre publicate recent.
Efectul majorarii de luna trecuta a TVA pana la 19% in Germania a fost moderat, impactul parand a fi fost in mare parte absorbit de sectorul afacerilor. BCE intentioneaza sa mentina inflatia "sub, dar aproape de 2%".
Jacques Cailloux, economist in cadrul Royal Bank of Scotland, a declarat ca se asteapta ca inflatia in zona euro sa atinga o medie de 1,8% in acest an in conditiile unor preturi constante la petrol. Totusi, banca este de asteptat sa majoreze rata dobanzii cu inca un sfert de punct procentual, pana la 3,75% in martie, si apoi din nou poate in iunie. BCE monitorizeaza in continuare cu atentie evolutia inflatiei, anticipand o crestere a presiunilor inflationiste pe viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO