Business Internaţional

Temerile legate de majorarea TVA in Germania au fost nefondate

12.02.2007, 15:59 14

Guvernul german a sustinut recent ca a reusit sa infirme criticile conform carora economia germana va avea de suferit in urma majorarii de luna trecuta a taxei pe valoarea adaugata de la 16% la 19%, scrie Financial Times.
"Vocile care sustineau ca economia nu va supravietui majorarii TVA nu se mai aud atat de tare", a declarat Michael Glos, ministrul german al economiei, prezentand un raport economic anual in care proiectiile privitoare la cresterea PIB in 2007 erau revizuite in sus de la 1,4% la 1,7%.
Publicarea acestui raport a coincis cu un alt set de date surprinzator de pozitive privitoare la piata muncii. Majoritatea economistilor sunt de acord ca procesul de redresare a economiei germane a avansat destul de mult pentru ca economia tarii sa poata suporta aceasta majorare a TVA pana la 19%. Aceasta ar reprezenta o victorie pentru Angela Merkel care si-a asumat un risc in fata economistilor care o criticau in momentul in care a fost de acord cu cea mai semnificativa majorare de taxe din istoria postbelica a Germaniei.
Acum, guvernul se asteapta ca numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in cadrul celei mai mari economii a Europei sa scada sub 4 milioane in acest an, pe fondul continuarii procesului de redresare economica, scaderea totala inregistrata din ianuarie 2006 ajungand la 1 milion de persoane.
Separat, datele statistice lunare anuntate de Agentia Federala a Muncii, care au infirmat asteptarile incepand cu a doua jumatate a anului trecut, indica un nou declin semnificativ al ratei somajului in luna ianuarie.
Numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a scazut cu 106.000 din decembrie, o scadere de trei ori mai mare decat cea anticipata de economisti, rata somajului ajungand la 9,5%. "Conditiile meteorologice favorabile au sustinut cu siguranta evolutia pietei muncii", a declarat Dirk Schumacher, economist in cadrul Goldman Sachs.
Gregor Eder de la Dresdner Bank a declarat ca "anticipam o continuare a redresarii pietei muncii, desi intr-un ritm mai lent", adaugand ca rata medie a somajului va fi sub estimarile guvernului in acest an.
Cheltuielile consumatorilor, punctul slab in procesul de redresare a Germaniei, au inregistrat o revenire considerabila in de-cembrie, avansand cu 2,4% dupa mai multe scaderi consecutive. Glos a avertizat ca perspectivele nu vor mai fi la fel de solide daca guvernul nu va continua procesul de reformare a pietei muncii, a sistemului de impozitare a sectorului corporatist si a sectorului asigurarilor sociale.
Inflatia in zona euro a fost in linie cu tinta Bancii Centrale Europene in luna ianuarie in ciuda asteptarilor conform carora aceasta va fi afectata de majorarea cu trei puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata in Germania. Scaderea preturilor la energie a contri-buit la mentinerea ratei anuale a cresterii pre-turilor in zona euro la 1,9%, conform unor cifre publicate recent.
Efectul majorarii de luna trecuta a TVA pana la 19% in Germania a fost moderat, impactul parand a fi fost in mare parte absorbit de sectorul afacerilor. BCE intentioneaza sa mentina inflatia "sub, dar aproape de 2%".
Jacques Cailloux, economist in cadrul Royal Bank of Scotland, a declarat ca se asteapta ca inflatia in zona euro sa atinga o medie de 1,8% in acest an in conditiile unor preturi constante la petrol. Totusi, banca este de asteptat sa majoreze rata dobanzii cu inca un sfert de punct procentual, pana la 3,75% in martie, si apoi din nou poate in iunie. BCE monitorizeaza in continuare cu atentie evolutia inflatiei, anticipand o crestere a presiunilor inflationiste pe viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO