Business Internaţional

Tensiuni la cote maxime înaintea summitului G-20. Trump atacă dur Europa

Trump a lansat un atac dur la adresa Europei: Europa ne tratează mai rău decât China

Trump a lansat un atac dur la adresa Europei: Europa ne tratează mai rău decât China

Autor: Catalina Apostoiu

28.06.2019, 00:07 1653

♦ Atmosfera s-a electrizat brusc înaintea summitului G-20 care are loc astăzi şi mâine în Osaka, Japonia, tensiunile crescând între marii parteneri cu privire la cele mai fierbinţi dosare: comerţul şi climatul, potrivit Les Echos ♦ Donald Trump a luat din nou în vizor China, dar a lansat în acelaşi timp un atac dur la adresa Europei.

Preşedintele american a afir­mat că „Beijingul îşi do­reş­te un acord pentru că eco­nomia chineză s-ar scu­fun­da“ sub greutatea sanc­ţiu­nilor americane.

Trump se aş­teaptă ca în cadrul în­tâl­nirii pe care o va avea sâmbătă cu pre­şedintele chinez Xi Jinping acesta din urmă să adopte o atitudine mai conciliantă.

În caz contrar, a ameninţat Trump, Statele Unite vor taxa cu 10-25% res­tul importurilor chineze de 300 mi­liarde de dolari.

„Planul meu B cu privire la China este să generăm miliarde şi miliarde de dolari pe lună din tarife şi să ne diminuăm schim­burile cu această ţară“.

Potrivit calculelor Bloomberg Eco­no­mics, economia mondială riscă să suporte o factură de 1.200 miliarde de do­lari în cazul escaladării con­flic­tului dintre SUA şi China.

Un astfel de caz ar aduce tarife de 25% pe întreg comerţul dintre cele mai mari două economii ale lumii. Acest eveniment, dublat de o prăbuşire severă a pieţelor, ar putea şterge 1.200 miliarde de dolari din PIB-ul mondial până la sfârşitul anului 2021, pe baza calculelor făcute de Dan Hanson, eco­nomist la Bloomberg. Deşi impactul nu ar fi suficient pentru a declanşa o rece­siune, acesta ar împinge creşterea înapoi la cel mai scăzut nivel de la criza financiară mondială.

Dacă SUA decid noi măsuri, eco­nomiştii UBS estimează că nivelul ta­rifelor ar reveni la cel din 2013, potrivit The Wall Street Journal.

Date publicate recent de CPB Ne­ther­lands Bureau for Economic Policy Analysis au indicat că volumul to­tal al bunurilor transportate peste gra­niţe a scăzut cu 0,7% în aprilie faţă de martie, dimi­nuându-se cu 0,2% în pri­mele trei luni ale anului.

Un raport pregătit pentru liderii G-20 de către Organizaţia Mondială a Co­merţului arată că numărul măsu­rilor de restricţionare a comer­ţului impuse în perioada octombrie 2018-mai 2019 a fost de trei ori şi jumătate media din 2012. Măsurile au afectat importuri potenţiale de 335,9 miliarde de dolari, al doilea cel mai mare volum din istorie.

Potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în rândul a 35 de economişti, o formă de compromis este posibilă. Există o probabilitate de 50% privind în­cheierea unui armistiţiu extins, ta­rifele existente rămânând valide, în timp ce nego­cierile sunt reluate. Înche­ie­rea unui acord parţial prezintă o pro­babilitate de 20%, comparativ cu o şansă de unu la patru de neînregistrare a niciunui progres.

„Îmi doresc să avem concluzii şi discuţii în cadrul G-20 care să permită aplanarea acestor tensiuni“, a declarat pre­şe­dintele francez Emmanuel Macron, reînnoindu-şi apelul de lansare a unui efort multilateral de modernizare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, potrivit Les Echos.

Cu privire la climat, Macron a îndemnat toate ţările să susţină acordul de la Paris şi să accelereze reducerea emisiilor toxice, ameninţând că va refu­za să semneze un comunicat final prea timid cu privire la această problemă.

În ceea ce priveşte Europa, Macron a afirmat că oricare ar fi rezultatul dis­cu­ţiilor comerciale bilaterale dintre SUA şi China, „Europa nu trebuie să fie va­ria­bila de ajustare a unui eventual acord“.

Înaintea summitului G20 din Japo­nia, Trump a lansat un atac dur la adresa Europei, spunând că aceasta „ne tratează mai rău decât China“ şi că şeful antitrust din UE Margrethe Vestager „urăşte Statele Unite poate mai mult decât orice altă persoană pe care am cunoscut-o“, potrivit Politico.

Preşedintele american a mai declarat că „ţările europene sunt decise să profite de Statele Unite. Au bariere mai mari decât China“.

„Dacă ameninţările lui Trump se vor materializa, suntem pregătiţi“, a declarat Cecilia Malmstrom, comisar european pe comerţ, potrivit Bloomberg.

Oficialii europeni sunt încrezători că reacţia lor va fi suficient de puternică.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO