• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Business Internaţional

Tensiuni peste graniţă: Chişinăul anchetează informaţii raportate de Transnistria privind un complot atribuit Ucrainei. Kievul neagă implicarea

Tensiuni peste graniţă: Chişinăul anchetează informaţii raportate de Transnistria privind un complot atribuit Ucrainei. Kievul neagă implicarea

Autor: Mihai Draghici

09.03.2023, 15:28 124

Autorităţile din Republica Moldova au anunţat, joi, că anchetează informaţiile raportate de regimul prorus de la Tiraspol privind dejucarea unui complot atribuit Ucrainei, dar Administraţia de la Kiev a negat implicarea, denunţând o "provocare" a Rusiei.

Ministerul Securităţii de la Tiraspol a anunţat, joi, că ar fi dejucat un atac terorist care i-ar fi vizat pe liderii regimului separatist prorus de la Tiraspol, atribuind complotul Serviciului ucrainean de Securitate (SBU).

"Autorităţile naţionale competente investighează informaţia despre un presupus atentat terorist în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Organele abilitate vor reveni cu detalii", a anunţat Biroul de Reintegrare din Republica Moldova, citat de publicaţia Jurnal de Chişinău.

"Noi nu avem o confirmare a acestor lucruri. Biroul de Reintegrare deja a emis un comunicat, dar este important să spunem că situaţia în Republica Moldova este stabilă. Biroul de Reintegrare reuşeşte să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace şi stabilitate. Nu există pericole de escaladare în acea zonă. Guvernul are grijă să asigure pacea, să facă faţă provocărilor care încă mai sunt. Eu încurajez toată lumea să-şi facă bine lucrul la locul de muncă, să continuăm să producem şi să ne dezvoltăm. Instituţiile publice deja au demonstrat că au capacitatea de a preveni orice tentativă de destabilizare, indiferent în care parte a Republicii Moldova are loc aceasta", a afirmat premierul Dorin Recean.

Administraţia de la Kiev a negat orice implicare în vreun complot. "Orice declaraţie din partea falsei Republici Autonome Transnistria privind participarea SBU la pregătirea unui atentat terorist trebuie considerată drept o provocare orchestrată de Kremlin", a transmis Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU), potrivit cotidianului Le Monde.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881