Business Internaţional

TPG investeste intr-un retailer rus

24.07.2007, 19:01 14

Fondul de investitii american TPG poarta discutii preliminare pentru achizitia de actiuni in cadrul retailerului rus Seventh Continent, subliniind ambitia sa de a deveni primul mare investitor strain in aceasta tara.
Interesul celor de la TPG vine pe fondul deteriorarii relatiilor diplomatice dintre Rusia si vestul Europei, datorita politicii adoptate de Moscova cu privire la modul de desfasurare a investigatiilor in cazul asasinarii fostului agent KGB Alexander Litvinenko pe teritoriul Marii Britanii.
TPG, fostul Texas Pacific Group, este singurul fond de investitii care detine un birou in Rusia. Firma l-a delegat pe Stephen Peel, fost bancher la Goldman Sachs, sa se ocupe de deschiderea biroului anul acesta. Intre timp, Peel a identificat "sapte sau opt oportunitati", conform celor declarate de surse din cadrul companiei.
"Mediul nu-ti inspira prea multa siguranta", a mai spus sursa, facand referire la conflictul diplomatic dintre Moscova si Marea Britanie, care a determinat plecarea a patru diplomati rusi din capitala britanica si a patru diplomati englezi din Moscova.
Seventh Continent sau Sedmoi Kontinent, a fost unul din primele lanturi de supermarketuri din Rusia. Acesta si-a deschis primele trei magazine in Moscova, in 1994, iar pana in decembrie a mai deschis inca 120 de magazine, dupa ce s-a extins in regiuni din afara capitalei. Venitul generat de acestea a ajuns la 288 mil. dolari (209 mil. euro) pe primul semestru.
25,2% din actiunile Sedmoi sunt licitate la bursa de la Moscova si au o capitalizare bursiera de 1,9 mld. dolari (1,3 mld. euro). Acest pachet este controlat de Vladimir Gruzdnev, deputat in Parlamentul rus, si Alexander Zanadvorov, fostul proprietar al Sobinbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO