Business Internaţional

Trebuie să cobori ca să urci: preţurile petrolului ar putea creşte cu 50% anul acesta

Trebuie să cobori ca să urci: preţurile petrolului ar...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.02.2016, 00:05 1683
La mijlocul lunii ianuarie, în plină fază de prăbuşire a preţurilor, puţini analişti îndrăzneau să iasă la rampă cu predicţii că petrolul se va scumpi cu 50% până la sfârşitul anului. Acum Bloomberg pare să ia în serios astfel de estimări.

Analiştii estimează că preţurile petrolului vor creşte cu peste 15 dolari pe baril până la sfârşitul acestui an. Ţiţeiul destinat pieţei americane va ajunge la 46 de dolari pe baril în al pa­trulea trimestru, în timp ce Brentul, referinţa internaţională, se va tran­zacţiona cu 48 de dolari barilul. Acestea sunt mediile estimărilor făcute de 17 analişti intervievaţi de Bloomberg. Motivul creşterii preţurilor: surplusul  global de ofertă care a împins până acum cotaţiile în jos, la minimul ulti­milor 12 ani, se va transforma în deficit în condiţiile în care producţia de petrol de şist din SUA se va micşora, spun specialiştii de la Goldman Sachs.

Din primul trimestru până în al patrulea producţia americană se va con­tracta cu 7%, estimează Admi­nis­traţia pentru Informaţii în domeniul Energiei. Agenţia Internaţională a Energiei prognozează că oferta statelor care nu fac parte din OPEC se va reduce şi ea, cu 600.000 de barili pe zi anul acesta.

Petrolul va fi „afacerea anului“, spun analiştii de la Citigroup. Ei anti­ci­pează că preţurile vor începe să-şi revină simţitor în a doua jumătate a anului. Mai multe bănci, printre care UBS şi Société Générale, au predicţii similare.

„Industria şistului din SUA o va încasa. Acolo vei vedea tăieri şi reduceri ale livrărilor. În plus, există estimări optimiste privind cererea din al doilea semestru“ , spune Daniel Ang, analist la Phillip Futures.

Cotaţiile petrolului destinat pieţei americane şi ale Brentului au atins pe 20 ianuarie minimele de după 2003. Anil trecut preţurile s-au prăbuşit cu peste 30%.

Însă săptămâna trecută preţurile au urcat cu 4,4%, respectiv 8% din cauza speculaţiilor că Rusia şi statele OPEC se vor întâlni pentru a discuta reducerea producţiei pentru a le permite cotaţiilor să urce. De atunci preţurile au cedat aproape tot ce au câştigat.

Ieri preţurile au urcat cu peste 3%.

Din cauza cotaţiilor joase producţia va fi redusă suficient pentru a eroda excesul global de ofertă şi a readuce piaţa pe terenul „taurilor“ înainte de încheierea anului, spunea pe 15 ianuarie analistul Goldman Sachs Jeff Currie.

„Vom vedea preţuri mai mari ale petrolului cu oferta mai aproape de ni­velul cererii în a doua jumătate a anului“, a afirmat Bob Dudley, direc­to­rul executiv al BP. Însă piaţa vă rămâne „dificilă şi volatilă“ în prima jumătate a anului în condiţiile în care surplusul este de un milion de barili pe zi, a precizat el.

Secretarul general al OPEC Abdalla El-Badri a afirmat la sfârşitul lunii trecute că au început să se vadă semne că oferta şi cererea se îndreaptă spre echilibru.

Unii analişti spun că şi producţia Rusiei, unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, se va reduce anul acesta, poate cu 1,3%. Livrările ruseşti au atins în ianuarie maximul de după destrămarea URSS.

John Gerdes, de la KLR Group, este unul dintre analiştii care luna trecută prognozau revenirea cu 50% a preţurilor. El vede preţurile petrolului destinat pieţei americane la 80-85 de dolari barilul în 2018, potrivit CNBC.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24