Business Internaţional

Trei deţinuţi au reuşit imposibilul la o închisoare de maximă siguranţă din SUA: Au câştigat o dezbatere directă cu echipa de la Harvard

Trei deţinuţi au reuşit imposibilul la o închisoare...

Autor: Alexandra Marcu

08.10.2015, 12:27 4046

O dezbatere care a avut loc la un penitenciar de maximă siguranţă între trei condamnaţi de la Şcoala de Corecţie din munţii Catskills, New York şi câţiva studenţi de la Harvard s-a terminat cu Victoria deţinuţilor, scrie The Wall Street Journal.

Condamnaţii fac parte din Bard College, care conţine şi un program de învăţământ la distanţă, care le oferă deţinuţilor o şansă pentru o viaţă mai bună.

Pe de o parte a mesei de dezbatere stăteau trei bărbaţi condamnaţi pentru infracţiuni periculoase, iar în cealaltă parte erau trei studenţi de la Harvard College. După o oră de dezbateri, judecătorul a dat verdictul: deţinuţii au câştigat. Audienţa formată din 75 de studenţi de la Bard College a început să aplaude vertiginos.

Participanţii la dezbatere au evidenţiat influenţa pe care o are programul de învăţământ asupra celor care îl urmează şi le oferă condamnaţilor la închisoare o şansă pentru o viaţă mai bună. În mod ironic, încarceraţii au adus un argument cu care nu erau de acord, şi anume că şcolile publice din Statele Unite ar trebui să aibă capacitatea de a refuza înscrierea elevilor fără documente.

Carlos Polanco, un bărbat de 31 de ani din Queens învinuit de omor prin imprudenţă, a spus imediat după dezbatere că el niciodată nu ar interzice accesul la şcoală şi că este recunoscător pentru faptul că are o diplomă de la Bard. “Cei de acolo ne ajută să avem încredere în noi.”

Membrii echipei de la Harvard au fost impresionaţi de prestaţia prizonierilor şi de argumentele spectaculoase pe care le-au adus. “Ne-au prins cu garda jos”, a spus Anais Carell.

Echipa deţinuţilor a luat parte la prima dezbatere în anul 2014, când au bătut Academia Militară din Statele Unite. Apoi, ei au câştigat şi în faţa Universităţii din Vermont, dar în aprilie au pierdut în faţa Universităţii West Point. În timpul pregătirilor pentru dezbatere, condamnaţii nu pot intra pe internet pentru a căuta informaţii. Administraţia închisorii trebuie să răspundă la cererile învinuiţilor să le aducă cărţi, dar câteodată acest lucru durează săptămâni întregi. În dimineaţa dinaintea dezbaterii, membrii echipei deţinuţilor au vorbit despre speranţa lor că vor bate Harvard, dar şi de faptul că dacă vor pierde, îi vor inspira şi pe ceilalţi colegi de celulă să îşi continue studiile. “Dacă vom câştiga, multă lume îşi va pune întrebări referitoare la ce se întâmplă de fapt”, a spus Alex Hall, un bărbat de 31 de ani din Manhattan care a fost condamnat la închisoare pentru omor prin imprudenţă. “Poate că nu suntem înzestraţi cu talent oratoric, dar am lucrat din greu pentru această dezbatere.”

Mary Nugent, judecătoarea care a dat verdictul, a spus că din afară poate părea că a ţinut cu echipa prizonierilor, însă cei trei membri ai juriului şi-au justificat voturile în funcţie de anumite reguli şi standarde. “Toţi suntem oameni”, a spus ea. “Abilităţile lor academice sunt impresionante.”

Programul de la Bard pentru deţinuţi a început în 2001, cu scopul de a le oferi celor talentaţi şi motivaţi posibilitatea de a duce o viaţă mai bună. Oficialii programului au spus că au în jur de 10 aplicanţi pentru fiecare specializare, care dau interviuri şi realizează eseuri. Acest program este finanţat prin donaţiile făcute de la diverse persoane private. Bugetul alocat iniţiativei este de 2.5 milioane de dolari şi este folosit pentru derularea modelului în alte nouă state.

Anul trecut, guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a propus ca deţinuţii să meargă al cursuri, motivând că în acest fel, ei vor fi plătitori de taxe către stat, fiind totuşi un program pe termen lung. El a renunţat la idée după ce politicienii republicani au spus că multe familii se confruntă cu imposibilitatea de a-şi trimite copiii la studii din cauza lipsei banilor şi că statul nu ar trebui să plătească pentru a le oferi deţinuţilor diploma de studiu.

În programul Bard, aproximativ 300 de deţinuţi şi-au luat diploma şi doar două procente dintre aceştia au recidivat şi s-au întors în închisoare în mai puţin de 3 ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO