Business Internaţional

Trump vrea accentuarea clivajului Est-Vest; est-europenii să ştie că preşedintele este imprevizibil

Trump vrea accentuarea clivajului Est-Vest; est-europenii...

Autor: Mediafax

10.07.2017, 00:00 400

Întâlnirile pe care Donald Trump le-a avut cu lideri est-europeni înaintea summitului G20 par a indica intenţia preşedintelui SUA de a accentua clivajele Est - Vest în UE, dar ţările estice trebuie să ştie că liderul de la Casa Albă este imprevizibil, afirmă experţi citaţi de ediţia germană a Reuters. Preşedintele SUA Donald Trump a efectuat o vizită oficială în Polonia înainte de a veni la summitul Grupului ţărilor dezvoltate (G20) din oraşul german Hamburg.

Chiar şi Guvernul Germaniei a notat că, după ce a participat în luna mai la summitul NATO şi s-a întâlnit cu lideri ai Uniunii Europene, acum Donald Trump vizitează Polonia, un stat criticat de Bruxelles pentru situaţia statului de drept şi pentru refuzul de a primi refugiaţi. Donald Trump s-a întâlnit joi la Varşovia cu o serie de lideri ai ţărilor centrale şi est-europene, situaţie care la Bruxelles a stârnit amintiri despre modul în care fosta Administraţie Bush a încercat să mizeze pe disen­si­unile între „vechile“ şi „noile“ ţări euro­pene în susţinerea pentru inter­venţia militară în Irak, notează ediţia germană a agenţiei Reuters într-o analiză intitulată „Donald Trump pune sare pe rana Est - Vest din cadrul UE“.

Preşedintele României Klaus Iohannis a fost unul dintre liderii cu care Donald Trump s-a întâlnit joi în Polonia. „Există, într-adevăr, potenţialul amplificării clivajului la nivelul UE“, afirmă Jana Puglierin, expert la Institutul german pentru Politică Externă (DGAP). În discursul rostit la Varşovia, Donald Trump a afirmat că „Polonia este inima Europei“, spre bucuria polonezilor. „În alte părţi din Europa, actualul preşedinte al SUA nu ar fi primit atât de bine, iar doar puţini parteneri din UE cred că Polonia este „inima Europei“. Clivajul Est - Vest a devenit evident joi seară, când, ajuns la Hamburg, Donald Trump a avut discuţii cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. La summitul G20, Uniunea Europeană şi Europa vor fi reprezen­tate de cu totul alte ţări - Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie (...)“, comentează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO