"Ar putea fi foarte bine o zi de pizza", spune Will Hedden, trader în cadrul firmei IG Index din centrul City-ului londonez, cartierul financiar al capitalei britanice. Au fost trei "zile de pizza" de când Hedden a început să lucreze ca trader pe 16 septembrie 2008, ziua ce a urmat prăbuşirii băncii americane Lehman Brothers şi intrării în criză a pieţelor financiare, potrivit The Guardian.
"Îţi dai seama că situaţia este cu adevărat gravă când intri în birou şi vezi cutii de pizza şi gogoşi peste tot", spune Hedden, 25 de ani. Ultima sa zi de pizza a fost vinerea trecută, când indicele britanic a intrat în cădere liberă şi 150 de miliarde de lire sterline au fost şterse din valoarea celor mai mari companii britanice.
"A fost o adevărată nebunie", spune Hedden, care a rămas în biroul IG până la ora 9 seara.
Luni, la ora 7:45 dimineaţa, cu puţin timp înainte de deschiderea pieţelor londoneze la ora opt, Hedden pare relaxat. Deşi se aşteaptă la ce e mai rău, el admite că "situaţia nu se va asemăna probabil cu ceea de vineri". Hedden se aşteaptă ca FTSE 100 să deschidă cu aproximativ 70 de puncte în scădere, comparativ cu scăderea de 146 puncte înregistrată vineri.
La deschidere, indicele pierde 60 de puncte. "Ah, numai 60 de puncte, e bine", spune Hedden, mâncând cu poftă două banane.
La 8:30, indicele a ajuns în teritoriu pozitiv, iar atmosfera devine aproape jovială. Hedden, care a răspuns fără întrerupere la telefon, are acum timp să stea de vorbă şi chiar să se gândească la achiziţionarea unei biciclete.
Unde sunt toate ecranele luminoase şi oamenii care aleargă de colo-colo şi strigă numere şi vorbesc codat, cum se întâmplă în filme?
"Atmosfera nu devine mai agitată de atât", spune Hedden, care urmăreşte patru monitoare de calculator. El spune că în Londra, genul de frenezie de pe ringurile de tranzacţionare din New York nu mai există din anii '80. Tranzacţionarea se face în cea mai mare parte electronic.
Deşi Hedden se ridică din când în când în picioare pentru a striga detalii privitoare la tranzacţii mari peste birou, tonul vocilor este în general scăzut. Sunetul pe care te-ai aştepta să-l auzi este cel al telefoanelor sunând, dar acesta nu se aude.
"Nu mai este ca pe vremuri, când telefoanele sunau înnebunitor", spune Hedden. "Acum avem aceste căşti ca să nu auzim telefoanele sunând, dar ele sună cu siguranţă."
Conform noului sistem, traderii poartă tot timpul căşti, iar când au un apel de preluat, li se comunică în căşti. La începutul zilei terminalul lui Hedden se aprinde ca un pom de Crăciun, însă ritmul încetineşte până la ora 10.
Atmosfera devine mai tensionată din nou pe măsură ce se apropie ora 2:30 pm, ora deschiderii pieţelor newyorkeze. Hedden se aşteaptă ca indicele Dow Jones să deschidă prima şedinţă de tranzacţionare de după reducerea ratingului SUA în scădere cu 260-270 de puncte. Indicele deschide în scădere cu 220 de puncte, apoi îşi revine puternic.
Hedden şi colegii săi se relaxează şi se pare că aceştia pot renunţa la pizza pentru o nouă zi. Însă, după 3:30 pm, indicii americani încep să scadă, iar unii din colegii lui Hedden strigă: "Se întâmplă ceva ciudat". Alţii sar în picioare întrebând dacă ştie cineva italiană, franceză sau suedeză, în condiţiile în care se primesc apeluri din întreaga lume.
Odată cu apropierea orei 4:30 pm, de închidere a pieţei londoneze, Hedden îşi aranjează părul şi îşi pune o cravată pentru camerele TV care au apărut pe ringul de tranzacţionare. În mod normal, la închiderea pieţei londoneze, Hedden pleacă, dar nu şi în această seară. FTSE a pierdut 178 de punce în a patra zi consecutivă de pierderi de trei cifre, prima dată când se întâmplă un astfel de lucru în istoria de 27 de ani a indicelui.
O altă zi proastă, însă "nu suficient de proastă pentru pizza", spune Hedden.