• Leu / EUR4.7798
  • Leu / GBP5.6747
  • Leu / USD4.3348
Business Internaţional

Turcia a intensificat antrenamentele de formare a forţelor siriene de opoziţie

Turcia a intensificat antrenamentele de formare a forţelor siriene de opoziţie

Autor: Andrei Ionascu

20.05.2017, 15:37 25701

Turcia a intensificat antrenamentele de formare a trupelor Armatei Siriene Libere (FSA), care au luptat alături de forţele armatei turce împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic şi a rebelilor kurzi susţinuţi de SUA, potrivit unor oficiali militari, notează site-ul agenţiei Anadolu.

Turcia a promis să lupte mai intens împotriva militanţilor kurzi din Siria şi Irak. Forţele speciale turce antrenează mai multe grupuri militare ale FSA, privind folosirea armelor precum mortiere, lansatoare de rachete şi mitraliere.

"Nu mai este vechiul FSA pe teren, s-a născut un nou FSA. Aceste trupe în formare vor face diferenţa în posibilele operaţiuni viitoare", a declarat un oficial militar turc citat de Anadolu.

Antrenamentele au fost intensificate deşi Turcia a anunţat în luna martie că a încetat prima fază a operaţiunii sale militare cu FSA împotriva Stat Islamic şi a militanţilor kurzi din nordul Siriei.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că ţara se va riposta dacă Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG) va reprezenta o ameninţare la adresa securităţii la graniţă.

Totodată, armata Turciei a ridicat nivelul de alertă la graniţele cu Siria şi Irak. Un număr însemnat de unităţi terestre, vehicule militare blindate şi muniţie au fost dispuse la frontieră, pentru scenarii de operaţiuni transfrontaliere. Pregătirile logistice privind corturi şi containere se derulează la graniţă, iar bazele pentru operaţiunile aeriene au fost pregătite.

Din punctul de vedere al autorităţilor de la Ankara, gruparea kurdă YPG are legături cu militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o grupare teroristă aflată într-un conflict de trei decenii cu forţele de securitate turce.

Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG) este o componentă-cheie a forţelor siriene democratice (SDF), care au susţinerea Statelor Unite în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic în regiunea Raqqa. SUA consideră YPG ca fiind distinctă de PKK.

CE SFATURI AI DA TÂNĂRULUI DE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7798
Diferență: 0,0167
Ieri: 4.7790
Azi: 4.3348
Diferență: 0,5731
Ieri: 4.3101
Azi: 5.6747
Diferență: 0,2845
Ieri: 5.6586
Azi: 4.4707
Diferență: 0,4945
Ieri: 4.4487