Business Internaţional

Turcia anunţă că a ajuns la un acord cu Ucraina, Rusia şi Naţiunile Unite pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate în Rusia

Turcia anunţă că a ajuns la un acord cu Ucraina, Rusia...

Autor: Andreea Tobias

13.07.2022, 22:15 450

Turcia a anunţat miercuri un acord cu Ucraina, Rusia şi Naţiunile Unite, care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, ridicând perspectivele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de a muri de foame.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că acordul va fi semnat atunci când părţile se vor întâlni din nou săptămâna viitoare şi include controale comune pentru verificarea cerealelor în porturi şi asigurarea de către Turcia a siguranţei rutelor de export de cereale ucrainene pe Marea Neagră, anunţă Reuters.

Turcia va înfiinţa, de asemenea, un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia şi Naţiunile Unite pentru exporturile de cereale, a spus el.

Ucraina, care a fost invadată de Rusia în februarie în ceea ce a devenit cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat anterior că un acord pare să fie la doar "doi paşi distanţă", în timp ce Turcia a găzduit discuţiile cvadripartite la Istanbul.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că a fost făcut un "pas înainte" în vederea relansării exporturilor de cereale ucrainene, dar a avertizat că "va fi nevoie acum de mai multă muncă tehnică pentru a materializa progresul de astăzi".

"Astăzi este un pas important şi substanţial, un pas pe drumul către un acord cuprinzător". Ucraina şi Rusia au arătat că pot discuta, dar "pentru pace mai avem încă un drum lung de parcurs", a declarat el reporterilor la New York.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei sau a Rusiei, ambele fiind printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Agenţia rusă de ştiri Interfax l-a citat miercuri pe Piotr Ilici, şeful departamentului pentru organizaţii internaţionale din cadrul Ministerului rus de Externe, care a declarat că Rusia doreşte să controleze şi să inspecteze ea însăşi navele pentru a exclude contrabanda cu arme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO