Business Internaţional

Turcia joacă pe multiple fronturi

Turcia joacă pe multiple fronturi

Autor: Catalina Apostoiu

28.07.2022, 00:00 243

Turcia a anunţat că exporturile de cereale din porturile ucrainene ar pu­tea fi reluate în decurs de o săptă­mână, urmând să atingă 25 milioane de tone până la finalul anului, după ce ţara a intermediat un acord între Kiev şi Moscova ce a temperat te­merile privind o criză alimentară mondială, notează Bloomberg.

Momentul exact în care expor­turile oprite de invazia Rusiei vor începe va fi determinat de aspecte logistice, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin. Până la 100 de vase care transportau cereale şi produse agricole au rămas blocate în porturile ucrainene la începerea războiului.

Turcia va deschide un centru co­mun de operaţiuni cu Ucraina, Rusia şi ONU pentru coordonarea comer­ţului în linie cu acordul încheiat.

În acelaşi timp însă, Turcia a anunţat că va relua operaţiunile de explorare de gaze în apele cipriote, ceea ce ar putea crea noi tensiuni cu UE, potrivit Euractiv.

Ministerul turc al energiei a a­nun­ţat că operaţiunile vor începe pe 9 au­gust. Nava turcească Adbulhamid Han va începe o misiune în Medite­rana pe 9 august plecând din portul Mersin din sudul ţării, se arată într-un comunicat al ministerului.

Acesta nu precizează când exact se vor desfăşura operaţiunile. Turcia îşi dispută graniţele maritime din Mediterana de Est cu Grecia şi Cipru, membre ale UE. UE a fost pe punctul de a sancţiona Ankara în 2020 pentru a fi pătruns în ceea ce Cipru consideră a fi apele sale teritoriale în căutare de rezerve de gaze naturale.

Turcia, ţară foarte săracă în re­surse energetice, importă gaze din Rusia şi Azerbaidjan. Dar poate de­veni exportator către UE. Deşi Bulgaria nu mai primeşte combus­tibil de la Gazprom, gaze ruseşti tran­zitează această ţară prin TurkStream, poarta de intrare fiind Turcia.

Bulgaria ar putea importa din Turcia, ceea ce, spun surse appro­priate situaţiei, a şi început să facă, dar nu pentru a reexporta, ci pentru a acoperi consumul intern.

Turcia ar putea de asemenea soluţiona o problemă critică pentru Europa, dependenţa aproape totală a continentului de China pentru me­talele rare necesare în tranziţia către energia verde, scrie Deutsche Welle.

Guvernul de la Ankara a anunţat recent descoperirea unui depozit uriaş de metale rare care, procesate, pot fi folosite în construcţia de maşini electrice, turbine eoliene şi panouri solare.

După ce au forat timp de peste un deceniu, geologii turci au estimat că o zonă apropiată de oraşul Eskisehir din nord-vestul ţării deţine aproximativ 694 milioane de tone de metale rare. Comparativ, China de­ţine 800 milioane de tone.

Totuşi, deşi Turcia crede că noul depozit este suficient pentru a aco­peri nevoile lumii timp de 1.000 de ani, lipsa de claritate privitoare la calitatea metalelor îi pune pe gânduri pe analişti.

Dacă depozitul este pe cât de valoros pretinde Ankara, acesta i-ar conferi lui Erdogan noi pârghii de influenţă asupra aliaţilor din NATO.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO