Business Internaţional

Turcia majorează dobânda de referinţă până la 40% într-o nouă încercare disperată de a calma inflaţia. „Oamenii aceştia sunt serioşi în lupta împotriva inflaţiei”

Turcia majorează dobânda de referinţă până la 40%...

Autor: Valeriu Dănilă

23.11.2023, 16:35 314

Banca centrală a Turciei a majorat dobânda cheie cu 5%, aceasta ajungând la 40% într-o nouă încercare disperată de a calma inflaţia, scrie CNBC.

Creşterea a fost dublă faţă de aşteptările analiştilor care prefigurau o creştere cu 250 de puncte de bază.

Decizia este văzută ca fiind o continuare a noi politici a băncii centrale de scădea inflaţia, aceasta fiind în luna octombrie de 60%.

Timothy Ash, emerging markets strategist la BlueBay Asset Management, este unul dintre puţinii care au creşterea cu 500 de puncte de bază.

„O mişcare impresionantă din partea Băncii centrale Turce”, a declarat acesta. „Oamenii aceştia sunt serioşi în lupta împotriva inflaţiei”.

Această majorare este ultima dintr-un lung şir de hotărâri similare, ţara încercând să scape de hiperinflaţia dureroasă a ultimilor ani şi de scăderea dramatică a lirei turcei pe pieţele internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO