Business Internaţional

Turcia vrea să atragă rezervele de aur ale populaţiei în depozitele bancare

Turcia vrea să atragă rezervele de aur ale populaţiei în depozitele bancare

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

23.03.2012, 00:02 578

Guvernul turc, confruntat cu un deficit de cont curent care ameninţă creşterea econo­mică rapidă a ţării, încearcă să convingă populaţia să-şi transfere vastele rezerve personale de aur în sistemul bancar naţional. Insistenţa de a valorifica aurul, forma tradiţională de economisire în Turcia, face parte din eforturile Ankarei de a reduce deficitul bugetar, care în prezent este de 10% din PIB, scrie The Wall Street Journal.

Oficialii guvernamentali spun că autoritatea de reglementare bancară va publica în curând un plan prin care se vor majora stimulentele pentru a determina în acest mod populaţia să-şi păstreze averea în sistemul bancar. Executivii băncilor au declarat că iau în considerare dobânzi noi pentru conturile de depozit în aur. Depozitele vor permite clienţilor să retragă lingouri de aur de la bancomate speciale.

Măsura vine după ce în noiembrie banca centrală a anunţat că instituţiile de credit pot deţine până la 10% din rezervele constituite în moneda naţională în aur, în parte pentru a-i determina pe cei care au bijuterii, monede sau lingouri de aur să le depună la bănci.

Măsura face parte dintr-o politică mai amplă de a încuraja economisirea pentru a se stopa astfel majorarea deficitului de cont cu­rent, în condiţiile în care mulţi investitori se tem că acest lucru ar putea pune capăt creşterii eco­nomice, care anul trecut a depăşit 8%. De­ficitul de cont curent al Turciei a crescut peste aşteptări în ultimele săptămâni pe fondul ma­jorării cotaţiilor petrolului, iar datele arată un avans neaşteptat de mare al cererii din partea consumatorilor. Cantitatea de aur din Turcia deţinută în afara sistemului bancar este greu de determinat, notează WSJ, dar rafinăria de aur din Istanbul estimează că sunt 5.000 de tone de aur, în valoare de 270 miliarde dolari.

Lira turcă s-a depreciat anul trecut cu 20% în raport cu dolarul, cea mai rapidă depreciere din lume a unei valute, iar cererea pentru lingouri şi monede de aur a crescut cu 99% faţă de anul precedent, potrivit datelor Consiliului mondial al aurului. Acest lucru sugerează că, în pofida triplării veniturilor şi a scăderii dramatice a şomajului din ultimul deceniu, turcii sunt reticenţi în a-şi păstra o mare parte a activelor în bănci, temându-se că ar putea fi expuşi pierderilor cauzate de inflaţie.

Turcia face medalii de aur pentru Real Madrid

Bijutierii turci au început să producă medalioane şi monede din aur de 24 carate cu logo-ul unuia dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, Real Madrid. Colecţia este acum disponibilă pentru vânzare la stadionul Santiago Bernabeu din Spania, scrie Hurriyet Daily News. Real Madrid a încheiat un contract pe trei ani cu rafinăria de aur din Istanbul pentru producerea pieselor din aur, dar şi din argint, care vor fi vândute în a doua jumătate a acestui an în Europa şi Orientul Mijlociu. Aceste piese vor fi comercializate anul viitor şi în China, o ţară în care Real Madrid are mai mulţi suporteri decât are în Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO