Business Internaţional

De la tururi cu submarinul către epava Titanicului la escaladarea Everestului, turismul extrem este o afacere explozivă în pofida riscurilor şi costurilor. Biletele pentru submarinul Titan costă 250.000 de dolari. Tururile sunt organizate de OceanGate, o companie de turism de explorare înfiinţată şi condusă de Stockton Rush, un multimilionar american

Viziunea CEO-ului OpenGate, Stockton Rush, a adus un sfârşit tragic pentru submarinul Titan

Viziunea CEO-ului OpenGate, Stockton Rush, a adus un sfârşit tragic pentru submarinul Titan

Autor: Catalina Apostoiu

30.06.2023, 22:55 3375

  Guvernul nepalez a emis un număr record de permise pentru Muntele Everest în ultimul sezon.

Recenta implozie catastrofală a submarinului Titan aflat în drum către epava Titanicului, în urma căreia cei cinci pasageri ai acestuia au fost declaraţi decedaţi, scoate în evidenţă businessurile care oferă expediţii extreme şi clienţii acestora, scrie The Guardian.

Printre cei cinci pasageri s-au numărat doi miliardari, Hamish Harding, un om de afaceri de 58 de ani care a făcut avere din vânzarea de avioane private, şi omul de afaceri pakistanez cu reşedinţă în Marea Britanie Shahzada Dawood, care s-a îmbarcat cu fiul său de 19 ani Suleman.

Harding s-a numărat de asemenea printre cele şase persoane care au participat la cel de-al cincilea zbor în spaţiu cu echipaj uman al rachetei Blue Origin New Shepard a lui Jeff Bezos.

Aceste aventuri nu vin cu costuri scăzute.

Biletele pentru submarinul Titan costă 250.000 de dolari. Tururile sunt organizate de OceanGate, o companie de turism de explorare înfiinţată şi condusă de Stockton Rush, un multimilionar american.

Stockton Rush a lansat OpenGate cu ambiţii vaste, notează Financial Times. „Stockton a deschis un nou tărâm pentru umanitate“, spunea recent omul de afaceri Fred Hagen, care a participat la două expediţii către epava Titanicului cu OceanGate. Totuşi, ambiţiile respective s-au dovedit dificil de finanţat şi în cele din urmă l-au costat viaţa pe Rush. OceanGate a fost înfiinţată în 2009, însă Rush fusese cu gândul la călătorii extreme de decenii. În 1989, şi-a construit propriul aparat de zbor experimental. Mai târziu, antreprenori ca Jeff Bezos şi Richard Branson au început să dezvolte călătoriile comerciale în spaţiu, însă Rush şi-a îndreptat atenţia în altă parte.

Totuşi, proiectele sale au întâmpinat dificultăţi financiare. În acelaşi timp. Rush nu şi-a ascuns aversiunea pentru măsurile tradiţionale de siguranţă.

Cât priveşte călătoriile în spaţiu, preţurile sunt şi mai mari, potrivit The Guardian. Preţul a două bilete pentru un zbor al Blue Origin se ridică la 2,5 mil. dolari. Compania de turism spaţial a lui Sir Richard Branson a vândut peste 800 de bilete la un preţ de 450.000 de dolari fiecare unor persoane care au dorit să zboare 80 de kilometri deasupra Pământului şi să experi­menteze câteva minute de gravitaţie zero.

Mai multe companii fac călătorii extrem de scumpe personalizate către unele dintre ultimele zone de sălbăticie ale lumii.

Patrick Woodhead a înfiinţat White Desert Antarctica pentru a duce clienţi bogaţi în excursii de lux la polul sud în schimbul a 98.500 de dolari de persoană.

Aventuri extreme trimit călători la extremele pământului, pe fundul oceanelor şi în spaţiu, iar în pofida riscurilor şi costurilor, businessul este în creştere explozivă, scrie The Wall Street Journal.

Astfel de călătorii au devenit mai accesibile în ultimii ani odată cu avansul tehnologiei şi în condiţiile în care lumea a devenit mai conectată, spun consultanţii din domeniul turismului de lux.

Bogaţii lumii continuă să acorde prioritate unor astfel de vacanţe unice la ieşirea din pandemie, chiar dacă acestea vin cu un anumit grad de pericol fizic, spun cei care planifică expediţiile.

„Vor să facă lucruri pe care şi-au dorit dintotdeauna să le facă, fie că este vorba de expediţii în Antarctica sau în Rwanda“, spune Ralph Iantosca, consultant în domeniu şi proprietar al companiei de travel The Expeditionist.

Cu doar 20 de ani în urmă, călătorii foloseau ghiduri sau dacă acestea nu existau îşi croiau singuri calea.

Acum, însă, numeroase companii facilitează călătorii pentru cei aflaţi în căutare de aventuri, spune James Willcox, fondator al companiei britanice Untamed Borders.

Piaţa de lux a călătoriilor pentru aventură este restrânsă, dar creşte rapid şi a deschis colţuri cândva îndepărtate ale lumii unui număr mai mare de oameni, arată Samantha Collum, director de operaţiuni la River Oaks Travel Concierge din Houston.

Turiştii pot lua acum un avion privat din Cape Town, Africa de Sud, până la Polul Sud, unde aceştia pot sta în tabere de lux, spune aceasta. Călătoria începe de la 98.500 de dolari pe persoană.

Consultanţii spun că încearcă să se asigure că clienţii lor sunt echipaţi fizic pentru călătorii, însă unele pericole rămân de neevitat. Global Rescue oferă servicii medicale, de securitate, evacuare şi management al riscului de călătorie în întreaga lume.

„Nu există nicio îndoială că riscurile asumate acum sunt mult mai semnificative decât în trecut“, arată Dan Richards, CEO-ul companiei.

Guvernul nepalez a emis un număr record de permise pentru Muntele Everest în ultimul sezon, iar Global Rescue se aşteaptă să aibă un număr record de intervenţii în condiţiile în care turiştii pornesc în călătorii de care nu sunt capabili sau pentru care nu sunt pregătiţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO