Business Internaţional

UBS simte din nou gustul unui profit mare

12.02.2004, 00:00 15



UBS, cea mai mare banca a Elvetiei, a raportat, pentru trimestrul al patrulea, un profit mai mare decat cel previzionat, aceasta crestere fiind influentata de revenirea de pe pietele mondiale de capital.



UBS, institutie bancara cu sediul principal in Zurich, a inregistrat in trimestrul al patrulea un profit de 1,86 mld. franci elvetieni sau 1,5 mld. dolari, comparativ cu pierderea de 101 mil. franci elvetieni aferenta aceleiasi perioade a anului precedent, precizeaza New York Times. Profitul pe intregul an a crescut cu 81% pana la un nivel de 6,4 mld. franci elvetieni, depasind estimarile analistilor si facand din 2003 cel mai profitabil an din 2000 pana in prezent, in 2000 profitul net al bancii atingand un nivel de 8,13 mld. franci elvetieni.



Peter Wuffli, presedintele UBS, a precizat ca toate diviziile grupului au raportat cresteri ale profitului, in urma masurilor de supraveghere atenta a cheltuielilor si activitatii efeiciente de capital management. Cheltuielile operationale au scazut cu 13% in 2003. Wuffli a spus ca "2003 a fost un an surprinzator de bun pentru pietele financiare si un an foarte bun pentru UBS".



"Afacerile noastre au inregistrat castiguri semnificative in intreaga lune" a adaugat el. Cotatia actiunilor UBS, care a atins luni un nivel record pentru ultimii 2 ani, ca rezultat al anticiparii de catre investitori a rezultatelor bune prezentate de companie, a crescut cu 2,4 % la bursa din Zurich, pana la un nivel de 95,15 franci elvetieni/actiune, dupa ce directorii UBS au propus majorarea valorii dividendelor la 2,60 franci elvetieni/actiune - o crestere cu 30% in comparatie cu anul anterior.



Diviziile ce administreaza banii clientilor foarte bogati, cea de administrare a activelor precum si businessul cu clientii privati au inregistrat, in 2003, un profit net de 61,6 mld. franci elvetieni, in crestere fata de valoarea de 36,9 mld. franci din 2002.



Wuffli a declarat ca UBS isi va continua politica de fuziuni si achizitii inceputa anul trecut, cand grupul elvetian a cumparat trei afaceri de wealth management din Europa si o companie de investment banking din Statele Unite. De asemenea, UBS a anuntat ca a achizitionat, pentru 297 mil. dolari, compania britanica Laing & Cruickshank Investment Management, de la Credit Lyonnais, care la randul ei face parte din France's Credit Agricole Group.



Totusi, Wuffli a precizat ca UBS nu intentioneaza sa atinga marimea unor grupuri financiare globale precum HSBC si Citigroup.



"Ne vom concentra atentia asupra activitatilor de wealth management si investment banking" a adaugat Wuffli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO