Business Internaţional

Ucraina anunţă că Ivan Fedorov, primarul răpit din Melitopol, ar fi fost eliberat

Ucraina anunţă că Ivan Fedorov, primarul răpit din...

Autor: Andreea Tobias

16.03.2022, 22:09 987

Primarul din Melitopol, care ar fi fost răpit de forţele ruse în urmă cu cinci zile, a fost eliberat, potrivit consilierilor preşedintelui ucrainean.

Preşedintele Volodimir Zelenski acuzase Rusia că a trecut la o „nouă etapă de teroare", după ce Ucraina a prezentat imagini cu primarul Ivan Fedorov, care ar fi fost ridicat „legat la ochi”.

Melitopol a fost unul dintre primele oraşe care au căzut în mâinile forţelor ruseşti, iar un nou primar a fost instalat.

De asemenea, guvernul ucrainean a acuzat Rusia de răpirea primarului din oraşul Dniprorudne.

După ce au anunţat eliberarea lui Fedorov, oficialii ucraineni au postat pe reţelele de socializare o înregistrare video în care Volodimir Zelenski îl sună pe primar şi îi spune că este „bucuros să audă vocea unui om în viaţă", anunţă BBC.

Fedorov este auzit mulţumindu-i preşedintelui pentru că nu a fost „abandonat" şi pentru a spune că are nevoie de una sau două zile pentru a se recupera, „iar apoi voi fi la dispoziţia dumneavoastră pentru a contribui la victoria noastră".

Primarul Fedorov a fost văzut vineri într-o înregistrare video în timp ce era scos de către bărbaţi înarmaţi din clădirea guvernamentală din oraş. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susţinut de Rusia, a spus că primarul a comis infracţiuni de terorism şi că este anchetat.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat „răpirea” lui Fedorov drept o „crimă împotriva democraţiei", într-o înregistrare video postată vineri pe Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO