Business Internaţional

Ucraina, exemplul care arată cât de ignoranţi sunt investitorii financiari, chiar şi cei de la „case mari”

Ucraina, exemplul care arată cât de ignoranţi sunt...

Autor: Luiza Chiroiu

17.05.2015, 18:41 1689

Michael Hasenstab, investitorul vedetă al unuia dintre cele mai mari fonduri din lume, Franklin Templeton, s-a retras din Irlanda, un elev mult prea silitor al creditorilor internaţionali, pentru a paria pe Ucraina, însă recesiunea adâncă în care a intrat ţara arată că nici cel mai bine cotaţi oameni de afaceri nu cunosc întotdeauna condiţiile presupuse de anumite investiţii şi nici nu anticipează corect evoluţia acestora.

În 2011, Hasenstab, care conduce divizia de investiţii în obligaţiuni a Templeton, a cumpărat masiv titluri suverane irlandeze. Ţara se afla în acea perioadă în recesiune, iar odată cu revenirea economiei Irlandei, veniturile generate de obligaţiunile deţinute de fond au crescut semnificativ. Ulterior, percepţia investitorilor asupra pieţei s-a îmbunătăţit, astfel că randamentul titlurilor suverane a început să scadă, determinându-l pe Hasenstab să reducă deţinerile de pe piaţa irlandeză, relatează Irish Independent.

Hasenstab a decis să repete mişcarea şi în cazul Ucrainei, doar că evoluţia economiei ucrainene l-a luat pe nepregătite pe investitor. În ultimii doi ani, fondul Templeton a cumpărat  obligaţiuni ucrainene în valoare de aproape 8 miliarde de dolari. Hasenstab a făcut o investiţie masivă cumpărând titluri suverane ucrainene cu 80 de cenţi pentru un dolar în 2013, când la putere încă mai era preşedintele Viktor Ianucovici. În 2013 au apărut primele semne ale mişcărilor de protest antiguvernamentale care au culminat cu revolta sângeroasă de pe Maidan şi cu izgonirea în 2014 a lui Ianucovici.

Nici măcar prognoza de anul trecut a lui Hasenstab nu a sugerat situaţia în care va ajunge economia ucraineană. În aprilie 2014, după fuga preşedintelui prorus, Hasenstab a filmat în Kiev un clip în care prezenta perspectivele de creştere ale Ucrainei.

Acum economia ucraineană se află în pragul colapsului, răvăşită de războiul cu separatiştii proruşi din est, iar noul guvern de la Kiev se luptă să evite intrarea în default, scrie Bloomberg.

„Ce ne-a atras pentru a investi în Ucraina a fost consensul internaţional că nu va merge. Când eşti în Ucraina, când înţelegi situaţia, vezi potenţialul pe termen lung – de aceea am investit în Ucraina”, spunea Hasenstab în clipul filmat anul trecut.

De asemenea, investitorul lăuda guvernul provizoriu de la Kiev care conducea ţara în urmă cu un an, pentru că „face o muncă excepţională nu doar pentru a rezolva problemele pe termen scurt, dar şi pentru a turna fundaţia înfloririi Ucrainei în următorii 5-10 ani”.

 

Ucraina vrea reducerea datoriei externe

Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 6,8% în 2014, iar declinul din acest an este estimat la 7,5%. În primul trimestru, economia s-a contractat cu 17,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În plus, actualul guvern de la Kiev, care i-a urmat executivului lăudat de Hasenstab, nu pare dispus să achite integral datoriile pe care le-a acumulat faţă de creditorii privaţi.

Inclusiv pachetul de salvare de 17 miliarde de dolari încheiat în martie cu FMI  prevede renegocierea datoriei deţinute de creditori privaţi astfel încât datoria să fie redusă cu 15 miliarde de dolari.

De altfel, Natalie Jaresko, ministrul ucrainean de Finanţe, a afirmat că „toate opţiunile sunt deschise” în negocierile purtate cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni suverane, analiştii speculând că guvernul de la Kiev este pregătit chiar să suspende plata datoriei externe.

În acest context, Templeton şi-a redus cu 20% expunerea la Ungaria la începutul lunii mai, Gyorgy Barcza, directorul general al Agenţiei maghiare pentru Gestionarea Datoriei, afirmând că fondul „îşi scade treptat deţinerile pe pieţele unde poate să vândă”, banii săi fiind „încuiaţi” în Ucraina.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a avertizat în martie că şansele ca Ucraina să intre în incapacitate de plată sunt „practic de 100%” şi că investitorii vor suferi pierderi substanţiale în urma unei eventuale restructurări a datoriei externe.

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24