Business Internaţional

Ucraina ia în considerare să închidă centrala nucleară de la Zaporojia. Oficial ucrainean: „Dacă apar condiţii care necesită închiderea centralei, centrala şi unitatea de putere nr. 6 vor fi închise"

Ucraina ia în considerare să închidă centrala...

Autor: Mediafax

07.09.2022, 17:55 600

Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare din Zaporojia din cauza deteriorării situaţiei de securitate, a declarat Oleh Korikov, inspectorul şef de stat pentru securitatea nucleară şi radiologică din Ucraina, conform CNN.

"Dacă apar condiţii care necesită închiderea centralei, centrala şi unitatea de putere nr. 6 vor fi închise", a declarat miercuri Korikov.

Zaporojia este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

"Deteriorarea continuă a situaţiei, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne va forţa să desfăşurăm generatoare diesel de rezervă, iar în timpul războiului este extrem de dificil să se completeze aprovizionarea cu motorină", a adăugat el.

Korikov a declarat că menţinerea în funcţiune a generatoarelor diesel nu ar fi sustenabilă.

Într-un interviu acordat luna trecută, directorul general al Energoatom, Petro Kotin, a explicat de ce generatoarele diesel nu reprezintă o alternativă sustenabilă. Generatoarele diesel sunt de rezervă pentru a răci combustibilul şi a menţine lucrurile operaţionale, dar există avertismente în ceea ce priveşte utilizarea lor pentru o perioadă nedeterminată şi este o situaţie "periculoasă", a explicat el. "Întrebările legate de fiabilitate ar putea fi o problemă... deoarece, în acest caz, ar putea fi solicitate să funcţioneze pe o perioadă nedeterminată, iar acestea au o capacitate limitată de a fi în mod constant în modul de lucru", a adăugat Kotin.

Îngrijorările lui Korikov sunt în aceeaşi linie, în timp ce tensiunile continuă la uzină.

"Sunt necesare patru rezervoare uriaşe de motorină pe zi", a explicat Korikov. "Potenţial, ne putem trezi în situaţia de a nu mai avea motorină; aceasta poate da naştere unui accident, care să afecteze zona activă a reactoarelor şi să elibereze produse radioactive în mediul înconjurător. Aceasta nu va afecta doar teritoriul Ucrainei, ci va produce şi efecte transfrontaliere".

În prezent, centrala "generează electricitate şi o furnizează pentru propriile nevoi" printr-un proces excepţional numit "islanding", prin care centrala - deşi deconectată de la o reţea electrică - îşi foloseşte propria energie pentru a alimenta sistemele de răcire, potrivit lui Korikov.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO