Business Internaţional

Ucraina nu mai cumpara gaz rusesc

10.10.2006, 18:56 22

Ucraina nu va mai cumpara gaz natural din Rusia incepand cu anul viitor, optand in schimb pentru gazul mai ieftin din tarile din Asia Centrala, a declarat un oficial din domeniul energetic din Ucraina.
Ucraina plateste in prezent 95 de dolari (74 de euro) pe 1.000 de metri cubi pentru un amestec de gaze naturale rusesti mai scumpe si gaze turcesti mai ieftine pe care le primeste prin intermediul unei companii intermediare RosUkrEnergo, titreaza International Herald Tribune.
Pentru a evita o crestere a pretului din partea Rusiei, Ucraina a fost de acord sa cumpere cei 57,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale necesare de la Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan pentru acelasi pret pe care il plateste in prezent, a declarat Dmitro Marunich, purtator de cuvant al companiei de stat ucrainene Naftogaz.
Iuri Boiko, ministrul energiei a declarat vineri ca aceasta decizie nu va afecta furnizarea de gaz rusesc pentru restul consumatorilor din Europa, a scris presa din Ucraina. Circa 80% din exporturile de gaz rusesc catre Europa de Vest trec prin Ucraina.
Tot vineri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca Marea Britanie, care a suferit intreruperi de gaz si mariri de pret iarna trecuta, va beneficia iarna aceasta de gaz natural din partea Olandei si a Norvegiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO